UNITER

Premiile UNITER – Gala 2019

Lifestyle

Premiile UNITER 2019 au avut loc luni seara, 13 mai, în Sala Mare a Teatrului Naţional Cluj-Napoca. Evenimentul, ajuns la cea de-a 27-a ediţie, „străbate, anul acesta, 444 km” şi ajunge „într-un oraş tânăr în spirit, dar totodată, un important loc al istoriei teatrale”.

Acum, în 2019, anul în care oamenii de teatru din România sărbătoresc un moment istoric și cultural deosebit – 100 de ani de la nașterea Teatrului Național Cluj-Napoca, 100 de ani de la inaugurarea, în Piața Avram Iancu, a celei mai importante instituții teatrale din Transilvania, potrivit www.uniter.ro.

Actorul Florin Piersic, în vârstă de 83 de ani, a primit din partea Senatului UNITER premiul pentru întreaga carieră în cadrul spectacolului de gală .

Actriţa Maia Morgenstern şi regizorul Cristian Pepino au fost recompensaţi de asemenea pentru întreaga lor activitate, iar „Povestea prinţesei deocheate”, imaginat de Silviu Purcărete, a fost ales cel mai bun spectacol. Proiectele Reactor de creaţie şi experiment din Cluj şi UNTEATRU din Bucureşti au primit cele mai calde aplauze din partea publicului.

Premiilor Galei UNITER :
Premiul Senatului UNITER – actor: Florin Piersic
Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal: Andrei Huțuleac, pentru rolul Randle P. McMurphy din spectacolul Zbor deasupra unui cuib de cuci de Dale Wasserman, direcția de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis.

Premiul Senatului UNITER – actriță: Maia Morgenstern
Premiul pentru cea mai bună actriță într-un rol principal: Ofelia Popii, pentru rolurile Seigen și Shinnobu Sota din spectacolul Povestea prințesei deocheate, scenariul Silviu Purcărete inspirat din „Sakura Hime Azuma Bunshô” de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu.

Premiul Senatului UNITER pentru scenografie: Nina Brumușilă

Premiul pentru scenografie: Dragoș Buhagiar, pentru scenografia
spectacolului Povestea prințesei deocheate, scenariul de Silviu Purcărete inspirat din „Sakura Hime Azuma Bunshô” de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu.

Premiul pentru excelență: Andreea și Andrei Grosu, proiectul UNTEATRU

Premiul Senatului UNITER: Andreea Gavriliu

Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar: Natalia Călin, pentru rolul Doamna Bologa din spectacolul Pădurea spânzuraților, după Liviu Rebreanu, scenariul, regia și universul sonor Radu Afrim la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București

Premiul Senatului UNITER pentru întreaga activitate – regie: Cristian Pepino

Premiul Senatului UNITER: Florica Ichim

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar: Richard Balint, pentru rolul Mr. Lockhart din spectacolul Navigatorul de Conor McPherson, regia Cristian Juncu la Teatrul Național Târgu Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”.
Premiul Senatului UNITER pentru critică teatrală: Doina Papp

Premiul pentru cea mai bună piesă mai bună piesă românească a anului 2018 – Stela Giurgeanu, cu „Matidla și groparii”

Premiul pentru întreaga activitate: Ilinca Tomoroveanu (post-mortem)

Premiul special al UNITER: Facultății de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca

Premiul pentru debut: Andreea Tecla și Mădălina Niculae, pentru scenografia spectacolului R.U.R de Karel Čapek, regia Vlad Cristache la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, secția germană

Premiul pentru critică de teatru: Călin Ciobotari

Premiul președintelui UNITER: Cornel Țăranu

Premiul pentru teatru radiofonic: Lupoica, adaptare radiofonică Domnica Țundrea

Premiul pentru teatru tv: Apostolul Bologa, regia Dominic Dembinski

Premiul special al Senatului UNITER pentru păpuși și marionete: Decebal Marin

Premiul Consiliului Britanic: Reactor de creație și experiment – Cluj Napoca

Premiul pentru cea mai bună regie: Tompa Gabor, Neguțătorul din Veneția
Premiul pentru cel mai bun spectacol: Povestea prințesei deocheate, regia Silviu Purcărete, Teatrul Național din Sibiu

Gala Premiilor UNITER se desfăşoară anual, începând din 1991, acordând distincţiile Uniunii pentru fiecare an calendaristic încheiat. Decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecţie. Dintre aceste nominalizări, un alt juriu decide, în seara Galei, prin vot secret, câştigătorul fiecărui premiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *