Preparate tradiționale pentru masa de Crăciun cu până la 110 aditivi și 88.06 grame de zahăr

Social

Preparate tradiționale pentru masa de Crăciun cu până la 110 aditivi și 88.06 grame de zahăr ! În restaurante sau la comenzi online Aplicația InfoCons te ajută să alegi
InfoCons a realizat un studiu cu privire la ingredientele și valorile nutriționale a preparatelor tradiționale de Crăciun ce se comercializează în restaurante .

Conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile acestora de unde consumatorii pot comanda online produsele situația este următoarea :
Produsele analizate au fost :
– Sarmale
– Cozonac
– Salata de Boeuf
– Cârnați de porc
– Piftie
– Pomana Porcului
– Jumări
– Salată de murături
Gramajul pe porție variază între 45 și 1600 de grame .

Studiul a fost realizat pe 295 de preparate dupa cum urmeză :
– Sarmale – 49 de preparate
– Cozonac – 39 de preparate
– Salata de Boeuf – 35 de preparate
– Cârnați de porc – 43 de preparate
– Piftie – 20 de preparate
– Pomana Porcului – 37 de preparate
– Jumări – 32 de preparate
– Salată de murături – 40 de preparate

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel :
Cel mai întâlnit aditiv alimentar este : E220 : dioxid de sulf
Pe locul 2 se regăsește : E536 : ferocianura de potasiu
Pe locul 3 se regăsește : E954 : zaharina
Pe locul 4 se regăsesc : E250 : nitrit de sodiu , E260 : acid acetic , E316 : izoascorbat de sodiu , E330 : acid citric , E407 : caragenan , E415 : guma xantan , E621 : monoglutamat de sodiu , E917 : iodat de potasiu
Pe locul 5 se regăsesc : E160a : beta caroten , E202 : sorbat de potasiu , E211 : benzoat de sodiu , E300 : acid ascorbic , E301 : ascorbat de sodiu , E452 : polifosfati , E509 : clorura de calciu , E1422 : amidon modificat
Pe locul 6 se regăsesc : E120 : carmin , E160c : extract de ardei rosu , E270 : acid lactic , E331 : citrati de sodiu , E450 : difosfati , E451 : trifosfati , E508 : clorura de potasiu , E535 : ferocianura de sodiu , E620 : extract de drojdie , E627 : guanilat disodic , E631 : inozinat disodic

Pe ultimul loc se regăsesc : E100 : curcuma , E101 : riboflavina , E124 : cosenila , E141 : coplecsi de cupru ai clorofilelor si clorofilinelor , E150a : caramel , E162 : extract de sfecla rosie , E170 : carbonat de calciu , E200 : acid sorbic , E221 : metabisulfit de sodiu , E262 : acetat de sodiu , E321 : bht , E325 : lactat de sodiu , E327 : lactat de calciu , E332 : citrati de potasiu , E340 : fosfati de potasiu , E385 : calciu disodic edta , E401 : alginat de sodiu , E412 : guma guar , E418 : guma gellan , E422 : glicerol , E466 : sodiu carboxil metil celuloza , E472 : digliceride , E491 : sorbitan monostearat , E501 : carbonat de potasiu , E525 : hidroxid de potasiu , E570 : acizi grasi , E575 : glucono-delta-lactona , E626 : extract de drojdie , E900 : dimetil polisiloxan , E1520 : propilenglicol

Toate produsele studiate au avut următoarele informații :
Valoarea energetică este cuprinsa între 13.5kcal – 760kcal
Cantitatea de sare variază între 0g și 7.86g raportată la 100 g de produs
Atenție ! Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
Cantitatea de zahăr variază între 0g și 31.98g raportată la 100 g de produs
Atenție ! Organizația Mondială a Sănătății recomandată o cantitate de 25 grame/zi de zahăr .
Studiul a fost efectuat în Parteneriat cu Declaratie-Nutritionala.ro .

Fie că le consumăm în restaurant sau le comandăm on line operatorul economic trebuie să respecte prevederile ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective .

Ordinul ANPC are menirea de a aduce speranță printr-o informare corectă și transparentă pentru ca fiecare consumator să aleagă în cunoștință de cauză ținând cont de starea de sănătate precară a populației, consumatorii încă nu știu ce comandă, atât la restaurant, cât și de pe platformele online ! Ce cantitate de sare, zahăr, grăsimi ? Care este numericul de aditivi din produse ? Aceste produse sunt preparate din produse congelate sau proaspete ? Care este modalitatea de preparare a acestor produse finite ? Aplicația Gratuită InfoCons, dezvoltată transparent și independent , unică la nivel internațional , ajută restaurantele printr-o simplă scanare a etichetelor produselor agroalimentare componente ale rețetelor , având o bază de date cu peste 3.5 milioane de produse .

Totodată, Aplicația InfoCons, afișează alertele pentru produsele alimentare, pentru facilitarea monitorizării acestora în vederea asigurării că produsele folosite nu afectează sănătatea consumatorilor .
Susține și tu ca Aplicația InfoCons să rămână independentă . Aplicația sigură pentru tine și copii tăi . Comunicat de presă – InfoCons.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *