TINERI

Preşedintele ANFP susţine că un milion de tineri români nu sunt nici la şcoală – nici la muncă

Social

Gabriel Bratu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Formarea Profesională în Sistem Dual, susţine că în prezent sunt un milion de tineri români care nu sunt nici la şcoală, nu sunt nici angajaţi. „Nu sunt nicăieri”, a precizat Bratu, în cadrul Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii.

„Toate domeniile se confruntă cu lipsa forţei de lucru. Investiţia în forţă de muncă este cea mai importantă. Una adecvat calificată. Noi suntem interfaţa între companii şi şcoală. Partea de practică, cu tutori de practică: de la companii în sistem dual avem 2.300 de ore de practică, la stat 200 de ore. Asta înseamnă că începând cu anul 2, aproape că lucrează în companii. Bursa minimă este de 200 de lei, atât cât oferă şi statul român. Sunt companii care alocă 1.500 lei bursă.

Cum îi oprim să nu plece? Prin faclităţile oferite încă din practică: transport, cazare, masă, nu doar bursă. Odată finalizate studiile, încheie contractul de prcatica şi îl începe pe cel de muncă”, a declarat, miercuri, Gabriel Bratu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Formarea Profesională în Sistem Dual, în cadrul Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii, organizată de HORA.

Potrivit sursei cictate, în prezent sunt un milion de tineri, cu vârste cuprinse între 16 şi 21 de ani care nu sunt nici angajaţi, dar nici la şcoală.

„Ieri, Autoritatea Națională a încheiat un acord cu Institutul de Cercetare al Academiei Române. De acolo aflu că tineri între 16 și 21 de ani nu sunt nicăieri: nici angajați, nici la școală. Și sunt un milion. Avem resursă. Important este să ne promovăm, să îi convingem pe părinți că la final de clasa a 8-a, cu bursă și garanția unui loc de muncă, există șansă”, precizează Bratu.

Potrivit lui Gabriel Bratu, există școli profesionale în sistem dual unde ultima medie de intrare a fost de 7.30.

„Principalul drum pe care am pornit este să promovăm acest concept. Să îi facem pe elevi să înțeleagă că șansă lor este acest sistem de învățământ dual. Avem școli profesionale în sistem dual, unde ultima medie de intrare a fost 7.30. Deci, nu ne adresăm doar copiilor din medii defavorizate, ci tuturor care vor să aibă o meserie. Există o inerție în sistem.

E impotant să reușim să pregătim și profesorii, să îi aducem către partea de industrie. Și nu numai profesorii, ci și tutorii de practică”, a mai declarat Bratu, în cadrul Conferinței Naționale a Industriei Ospitalității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *