Președintele Iohannis – întâlnire cu membri ai comunității românești din SUA

Actualitate

Preşedintele Klaus Iohannis și Prima Doamnă, Carmen Iohannis s-au întâlnit, joi, 22 septembrie 2022, la San Francisco cu membri ai comunităţii româneşti de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii.

În alocuțiunea susținută, președintele Klaus Iohannis a transmis că țara noastră „merge bine”, iar economia „crește”, în ciuda crizelor multiple cu care se confruntă România, în contextul invaziei ruse în Ucraina.
“Sunt foarte bucuros că avem ocazia să ne vedem în această seară, aici. De aceea am venit împreună cu Carmen aici, la San Francisco, să ne întâlnim. Este singurul motiv al deplasării mele pe Coasta de Vest şi vă mulţumesc că aţi venit în număr mare şi faptul că aţi venit îmi demonstrează că în continuare ţineţi la patria noastră, România. Vă mulţumesc!
Încerc să punctez câteva lucruri care cred că vă interesează. În primul rând, România. România este într-o situaţie pe de-o parte extrem de complicată, din motive legate de războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei şi o să revin imediat la această chestiune. Pe de altă parte, cred că este bine să se ştie că românii şi Guvernul României nu stau degeaba – se implică, muncesc şi, în mod pentru mulţi surprinzător, pentru mine natural, România merge bine şi economia românească creşte. Este o veste foarte, foarte pozitivă.

În ce priveşte crizele cu care ne confruntăm în România, cred că suntem într-o situaţie în care nu am fost demult. Este criză peste criză, peste criză şi, totuşi, ne descurcăm. Am reuşit să primim cu braţele deschise aproape 2,5 milioane de ucraineni refugiaţi – sigur, din care mare parte au hotărât să plece mai departe, acolo unde au comunităţi. Am reuşit să contribuim la ceva ce în ultima vreme este în prag de a deveni o criză şi anume exportul de cereale din Ucraina care, în bună parte, trece prin România şi aici am făcut mari eforturi şi vreau să subliniez acest lucru fiindcă se fac foarte multe întâlniri, foarte multe summituri dedicate acestei teme – exportul cerealelor din Ucraina pentru a preveni o criză alimentară. E bine să ştiţi că până acum 60% din cerealele ucrainene au fost exportate prin România şi în continuare facem eforturi pentru a creşte acest aport.

Criza energetică este, din păcate, o realitate şi pentru România. Criza energetică nu înseamnă doar că energia a devenit mai scumpă – a devenit şi mai greu de obţinut. Este, pe de altă parte, îmbucurător că împreună cu Guvernul am reuşit să menţinem preţurile la un nivel rezonabil şi, în acelaşi timp, putem să garantăm românilor din ţară că la iarnă nu vor trebui să stea nici în frig, nici în întuneric, cu toate că situaţia este complicată.
Am vrut să vă descriu aceste lucruri pentru ca să înţelegeţi că avem o situaţie care, pe de-o parte este plină de dificultăţi, pe de altă parte este plină de oportunităţi şi doar ingeniozitatea şi inventivitatea şi hărnicia românilor fac ca în toate aceste crize să avem totuşi, surprinzător, o creştere economică. Şi, în mod nesurprinzător, această inovativitate, ingeniozitate şi hărnicie fac ca şi dumneavoastră să o duceţi bine aici.

Am menţionat războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei. Este cauza tuturor crizelor cu care ne confruntăm, şi criza energetică, criza alimentelor şi, într-o oarecare măsură, criza economică cu care ne confruntăm în Europa.
Este complet neaşteptat, este tragic că avem iarăşi un război în Europa şi speranţa noastră este că acest război nu va escalada. Aici sunteţi oarecum departe de aceste orori, noi suntem foarte aproape. România are, dintre toţi aliaţii NATO, cea mai lungă graniţă comună cu Ucraina şi noi credem că este corect, este moralmente corect, este etic corect să ajutăm Ucraina, şi o facem în toate planurile.
Avem cel mai important aliat – Statele Unite ale Americii şi, aşa cum a fost deja menţionat, în acest an sărbătorim 25 de ani de Parteneriat Strategic. Lumea mă întreabă câteodată ce este un Parteneriat Strategic. Este un parteneriat care este gândit pentru sprijin reciproc în domenii cheie. Şi dacă vrem să vedem ce s-a întâmplat în Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii în 25 de ani putem să vedem, sigur, în primul rând zona de securitate şi, la momentul acesta când vorbim, foarte mulţi militari americani cu dotări dintre cele mai moderne se află în bazele din România.

Pe de altă parte şi datorită sprijinului american România este în NATO. Este cea mai puternică garanţie de securitate de care a beneficiat România vreodată. Dar nu este singura zonă, zona economică din Parteneriatul Strategic s-a dezvoltat foarte mult în ultima vreme.
Sunt foarte multe firme din Statele Unite care activează în România – sunt încă, din păcate, foarte puţine firme româneşti care activează în Statele Unite, dar poate aici mai e loc de dezvoltare. Şi ca să înţelegeţi cât de mult am avansat în acest parteneriat în zona economică vă dau un singur exemplu, care după părerea mea este grăitor în acest sens, este zona civilă de folosire a energiei nucleare.

Am încheiat un parteneriat cu Statele Unite ale Americii şi cu alţi parteneri importanţi pentru dezvoltarea unor reactoare nucleare, dar nu dintre cele obişnuite cum le cunoaştem, ci aşa numitele reactoare modulare mici, este o tehnologie nouă, sunt reactoare care pot fi realizate în zone mai mici şi care pot fi folosite foarte flexibil.
În România se va realiza primul reactor de acest tip din Europa, nu din Europa de Est – din Europa. Este o mare realizare şi credem că în câţiva ani vom beneficia de această tehnologie într-un mod special, anume acestea vor fi produse în România pentru a fi folosite şi în alte ţări.

Este o tehnologie de vârf şi arată de fapt încrederea mare pe care instituţiile din Statele Unite le au în România. Este o realizare notabilă a acestui parteneriat despre care încă se vorbeşte prea puţin. Şi în încheiere, cea mai bună parte a acestui Parteneriat Strategic sunt oamenii, fără oameni nimic nu este.
Comunitatea românească din Statele Unite ale Americii este o punte extraordinar de importantă între România şi Statele Unite ale Americii. Sunteţi dumneavoastră şi vă mulţumesc!”, a spus Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *