Prezentarea proiectului companiei IVECO privind realizarea fabricii de asamblare autocamioane

Politica

Compania Iveco Defense Vehicles a lansat oficial, marți, la Petrești, județul Dâmbovița, lucrările de costrucție a unității de producție pentru camioanele militare comandate de Ministerul Apărării Naționale, prin acordul-cadru semnat, la finalul anului trecut, pentru achiziționarea a 2902 platforme de transport pe roți în diverse configurații, echipamente ce vor intra în înzestrarea Armatei României.

La eveniment a participat și premierul Ludovic Orban care a vorbit despre implicațiile investiției de la Petrești, conform contractului care prevede obligația furnizorului ca produsele livrate în baza contractului subsecvent să fie realizate în facilități integrate în industria de profil din România.

“Stimaţi reprezentanţi ai companiei IVECO, distinsă doamnă reprezentantă a Ambasadei Italiei, domnule ambasador al României în Italia, domnilor miniştri, domnilor primari, reprezentanţi ai autorităţilor locale, mă bucur să fiu astăzi prezent la un moment important, nu numai pentru comuna Petrești, care este locul în care se face investiția, dar și pentru județul Dâmbovița și, de asemenea, pentru România și pentru colaborarea dintre România și Italia.

Astăzi, se inaugurează oficial lucrările pentru realizarea unei investiții într-o capacitate de producție în România, o investiție care valorează aproximativ 50 de milioane de euro, investiție care va crea, în primă fază, 200 de locuri de muncă directe în această capacitate de producție, dar, de asemenea, prin toate contractele cu furnizori autohtoni, va genera dinamică economică, locuri de muncă suplimentare față de locurile de muncă care vor fi create efectiv în această capacitate de producție.

Această investiție este realizată în cadrul offset-ului aferent contractului de înzestrare a Armatei Române cu vehicule produse de Iveco Defence. Trebuie să spun, încă o data, care este politica guvernului pe care îl conduc: fructificarea programului de înzestrare a Armatei, un program pe zece ani de zile, care prevede alocarea unei sume de 90 de miliarde aproximativ, pentru dezvoltarea capabilităților defensive, pentru creșterea capacității Armatei Române de a face față oricărei provocări.

Acest program de înzestrare, în viziunea noastră, trebuie să aducă investiții în cadrul politicilor de offset, care să crească capacitățile de producție din România, să asigure transfer tehnologic, să dezvolte noi capabilități de inovare, de cercetare și de dezvoltare. Programul de înzestrare trebuie să genereze o relansare a producției de apărare din România, atât prin firme autohtone, cât și prin firme partenere, în cadrul acestui program de înzestrare a Armatei.

Am semnat deja un prim contract important la Întreprinderea de Avioane Craiova, programul în valoare de 57 de milioane de euro pentru modernizarea avionului de fabricație românească Şoim. Astăzi, continuă această politică de dezvoltare de industrială aferentă programului de înzestrare a Armatei Române prin această investiție, o investiție extrem de importantă, pentru că, nu numai că va genera locuri de muncă, dar va aduce tehnologie; nu se va construe doar o hală de producție, ci vor fi aduse utilaje moderne. De asemenea, foarte mulți români vor parcurge etape de trainning, astfel încât să își dezvolte abilitățile și capacitatea de a mânui aceste utilaje moderne.

Aș vrea, de asemenea, să salut decizia companiei de a se stabili, ca și centru regional, în România, la București, de a-și înființa, practic, cartierul general al companiei în România, pentru Europa Centrală și de Est. Sunt convins că această investiție este o investiție serioasă, care va fi urmată de alte investiții serioase, care să genereze dezvoltare economică pentru România, care să creeze locuri de muncă bine plătite, pentru că se știe că, în industria de apărare, din cauza tehnologiilor ridicate ca nivel, mâna de lucru este o mână de lucru cu pregătire superioară și salariile în industria de apărare sunt salarii peste medie.
Aș mai spune câteva cuvinte despre colaborarea economică remarcabilă dintre Italia și România. În România, sunt zeci de mii de firme, cel puțin 24 de mii de firme active cu capital italian, care au dezvoltat afaceri în România, care au creat locuri de muncă. De asemenea, trebuie să știți că și în Italia sunt aproximativ 26.000 de societăți care au cel puțin un acționar român și vreo câteva zeci de mii de întreprinderi individuale, care au fost realizate de români.

Italia este al doilea partener comercial al României, după Germania. Italia este un prieten atât în colaborare economică, cât și în colaborarea în toate celelalte domenii de activitate, între România și Italia existând o relație de prietenie și de parteneriat extrem de important atât pentru România, cât și pentru Italia”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *