În unităţile învăţământului preuniversitar din Sectorul 3 se are în vedere implementarea, şi în anul şcolar 2024-2025, a unor proiecte din programul naţional „România în siguranţă”. Este vorba despre proiectele „Ora de educaţie rutieră”, „Leapşa pentru viaţă” şi ShakeUp – pregătire pentru cutremur”. În acest sens, s-a adoptat HCLS3 nr. 450/22.10.2024 pentru încheierea unui protocol de colaborare între Primăria Sectorului 3 şi Asociaţia pentru Educaţie, Dezvoltare şi Implicarea Tineretului (E.D.I.T.).
„Ora de educaţie rutieră”: noi obiective de atins
Concret, Asociaţia E.D.I.T. şi-a propus să susţină activităţi de educaţie rutieră pentru aproximativ 7.000 de elevi din învăţământul primar din 30 de şcoli din Sectorul 3. De asemenea, 2.000 de tineri din zece licee din Sectorul 3 vor beneficia de „Ora de educaţie rutieră”. Proiectul prevede şi formarea a 300 de cadre didactice, precum şi realizarea a două evenimente publice în Sectorul 3.
În cadrul acţiunilor vor fi implicaţi poliţişti din cadrul Brigăzii Rutiere Bucureşti şi peste 30 de studenţi şi voluntari ai Facultăţilor de Psihologie şi Jurnalism (Univesitatea Bucureşti).
Activităţi informale şi pe înţelesul copiilor, pentru atingerea obiectivului
Creşterea gradului de educaţie rutieră în rândul elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice conduce la diminuarea numărului de accidente rutiere. Astfel, vor fi organizate workshop-uri de educaţie rutieră folosind metode informale de învăţare precum: jocuri de rol, desene, poveşti, dezbateri, rezolvarea unor situaţii practice prin studii de caz, dar şi vizita „supereroului”, domnul poliţist.
Rezultatele ediţiei anterioare
În cursul anului trecut, la nivelul Sectorului 3, „Ora de educaţie rutieră” a ajuns la 1.052 de preşcolari, din zece unităţi de învăţământ, precum şi la 3.483 de elevi ai claselor primare din 19 unităţi de învăţământ.
Proiectul „Leapşa pentru viaţă”, pentru formarea unei generaţii responsabile şi conştiente în trafic
Proiectul „Leapşa pentru viaţă” este structurat în patru module şi se va desfăşura sub forma unui workshop. Acesta se adresează liceenilor, în special viitorilor şoferi sau tinerilor conducători auto. Tinerii vor fi instruiţi cu privire la manevrele de acordare a primului ajutor în diferite situaţii în care acestea pot salva o viaţă. De asemenea, se urmăreşte conştientizarea responsabilităţilor pe care le au în trafic şi acumularea de cunoştinţe utile în asumarea noului rol.
„ShakeUp”, un proiect de educaţie seismică
Proiectul „ShakeUp” are ca scop creşterea gradului de conştientizare a elevilor cu privire la impactul unui cutremur şi dezvoltarea abilităţilor necesare pentru a se menţine în siguranţă într-o asemenea situaţie de urgenţă. Comunicat de presă – Primăria Sectorului 3
Comunicat de presă – Primăria Sectorului 3