judecatori

Proiect de lege pentru pedepsirea celor care postează online imagini intime – din răzbunare

Social

Senatoarea USR Florina Presadă a depus o inițiativă legislativă de modificare a Codului Penal, îndreptată împotriva celor care comit așa numitele fapte de ”revenge porn”.

Astfel, potrivit unui comunicat al USR, inițiativa vizează fapta de distribuire a unor imagini intime ale unei persoane fără consimțământul acesteia, faptă care va fi considerată infracțiune.

Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Florina Presadă arată în proiectul său că legislația penală relativ recentă din numeroase state incriminează fapta unei persoane care prin distribuirea, fără consimțământ, de imagini intime îi provoacă acesteia o suferință psihică sau o știrbire a imaginii sale, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

În ultima vreme, și în România femeile cad victime acestei fapte. În acest moment, victimele nu au mijloacele legale pentru a reclama această faptă și nici organele judiciare nu au o definiție legală pe undeva pentru a demara investigațiile necesare pentru a judeca această faptă, a declarat Florina Presadă.

În aces sens, Senatorul USR a prezentat și o situație ipotetică:
„Presupunem că doamna L. îi permite fostului său partener să-i facă o fotografie dezbrăcată, deoarece a fost sigură că nimeni altcineva nu va vedea vreodată această fotografie. După ce se despart, acesta îi trădează încrederea pentru a se răzbuna. Postează fotografia, împreună cu datele de contact și numele doamnei L., pe numeroase rețele de socializare și ca urmare ea primește telefoane, e-mailuri, cereri de prietenie de la necunoscuți, majoritatea propunându-i întâlniri.

Într-un asemenea caz, fostul partener nu comite nicio faptă prevăzută actualmente de Codul penal. O acțiune singulară de a posta o fotografie în mediul online nu reprezintă un comportament de «hărțuire» pentru ca fapta să poată fi calificată astfel. Fostul partener nici nu a instigat alte persoane să o hărțuiască pe doamna L. Dacă fostul partener ar fi fotografiat-o în secret pe doamna L., acesta ar fi putut răspunde pentru publicarea unei imagini obținute fără drept.

În concluzie, actualmente este legal să publici fotografia unei persoane nude, dacă aceasta este făcută cu consimțământul acesteia, chiar dacă consimțământul a fost dat plecând de la premisa că fotografia va rămâne strict privată. Este cert că publicarea fotografiilor doamnei L. reprezintă o încălcare gravă a vieții sale private și se impune prevederea și sancționarea acestei fapte ca o faptă penală.

Violarea vieții private este sancționată cu titlu de noutate în Noul Cod penal român aprobat prin Legea 286/2009. În forma de bază (Art. 226, alin. 1), fapta poate fi săvârșită prin surprinderea, fără drept, de imagini înfățișând o persoană aflată într-o locuință, încăpere sau dependință ținând de aceasta (NB: Nu este protejată persoana care se află într-un loc împrejmuit aparținând de cele de mai sus, spre deosebire de infracțiunea de violare a domiciliului, prevăzută la art. 224)”.

Parlamentarul susține că prejudiciile pe care le pot suferi victimele „pornografiei din răzbunare” sunt multiple: pot fi ulterior expuse la hărțuire, își pot pierde oportunitățile profesionale iar traumele psihologice pot fi profunde. Situația este oarecum similară cu a victimelor violenței domestice sau ale agresiunilor sexuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *