Rechinii care trăiesc în largul coastelor Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină, conform unei noi cercetări. Este pentru prima dată când drogul a fost detectat la rechini în libertate, potrivit CNN.
Oamenii de știință au testat 13 rechini brazilieni cu nasul ascuțit (mako) din apele din largul orașului Rio de Janeiro și au găsit cocaină prezentă atât în ficatul, cât și în țesutul muscular al tuturor celor 13 exemplare, potrivit unui document al cercetătorilor de la Fundația Oswaldo Cruz din Brazilia, trimis marți către CNN.
Specia a fost aleasă datorită dimensiunilor sale mici și a faptului că trăiește într-o zonă restrânsă a apelor de coastă, unde este expusă la evacuări semnificative de contaminanți pe parcursul întregului său ciclu de viață, potrivit studiului.
Conform studiului, nivelurile de cocaină erau de aproximativ trei ori mai mari în țesutul muscular decât în țesutul hepatic, în timp ce rechinii femele aveau concentrații mai mari de cocaină în țesutul muscular în comparație cu masculii.
Cocaina poluează marea din cauza evacuărilor de ape uzate de la oamenii care consumă acest drog, precum și de la laboratoarele ilegale care îl produc, a declarat pentru CNN coautorul studiului, Enrico Mendes Saggioro, ecotoxicolog la fundație.
Consumul de cocaină a crescut masiv în întreaga lume în ultimele decenii, potrivit studiului.
Aproximativ 22% dintre consumatori trăiesc în America de Sud, se mai arată în lucrare, Brazilia fiind a doua cea mai mare piață de consum din regiune. Creșterea consumului și infrastructura precară de tratare a apelor reziduale au dus la creșterea nivelului de cocaină în mare, susțin cercetătorii.
Cercetările anterioare au sugerat că cocaina aruncată în mare de traficanți ar putea fi responsabilă de contaminare, dar nu este cazul aici, a declarat Mendes Saggioro.
„De obicei, nu vedem mulți baloți de cocaină aruncați sau pierduți în mare aici, spre deosebire de ceea ce se raportează în Mexic și Florida”, a spus el.
Nu au fost efectuate studii pentru a determina dacă cocaina dăunează sănătății rechinilor, au explicat Mendes Saggioro și coautoarea studiului, Rachel Ann Hauser Davis, biolog la fundație, dar cercetările anterioare au arătat că drogul dăunează altor animale, precum peștii și midiile.
„Este probabil, deși nu s-a dovedit încă, ca expunerea să aibe efecte fiziologice dăunătoare asupra rechinilor”, au afirmat aceștia într-o declarație comună.
În plus, nu este posibil să se dovedească niciun efect asupra comportamentului rechinilor din cauza lipsei cercetărilor, dar „cocaina vizează creierul, iar comportamentul hiperactiv și neregulat a fost observat la alte animale”, au explicat cei doi.
Hauser Davis a declarat că este „foarte probabil” ca crustaceele, peștii și alte animale pe care le mănâncă rechinii să fie, de asemenea, contaminate cu cocaină.
Efectele potențiale asupra sănătății umane sunt, de asemenea, dificil de stabilit, au explicat cei doi, deși „cocaina a intrat deja în lanțul alimentar, deoarece rechinii sunt mâncați în mod obișnuit de oameni în Brazilia și în multe alte țări”.
În continuare, echipa intenționează să analizeze alte specii de rechini.
„De asemenea, intenționăm să evaluăm peștii migratori, cum ar fi moluștele, pentru a verifica dacă comportamentul migrator afectează acumularea de cocaină”, a adăugat el.
Studiul apare în revista Science of the Total Environment.
În 2021, cercetătorii au descoperit că păstrăvul brun poate deveni dependent de metamfetamină, un drog ilegal, atunci când aceasta se acumulează în cursurile de apă.
„Peștii sunt sensibili la efectele adverse ale multor medicamente active din punct de vedere neurologic, de la alcool la cocaină, și pot dezvolta dependență de droguri legate de calea de recompensare a dopaminei într-o manieră similară cu cea a oamenilor”, a declarat autorul principal al studiului, Pavel Horky, un ecologist comportamental de la Universitatea Cehă de Științe ale Vieții din Praga, a declarat atunci CNN prin e-mail.
În 2019, cercetătorii din Regatul Unit au anunțat că au găsit urme de droguri ilicite, produse farmaceutice și pesticide în mostre de creveți de apă dulce.
Iar anul precedent, oamenii de știință care lucrau în Puget Sound, o intrare a Oceanului Pacific de-a lungul coastei de nord-vest a statului Washington din SUA, au declarat că midiile din zonă au fost testate pozitiv pentru oxicodonă, un opioid pe bază de rețetă.