Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat marţi, 18 mai 2021, la reuniunea extraordinară a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (Consiliului Afaceri Externe/CAE), desfăşurată în sistem videoconferinţă. Reuniunea a fost convocată în regim de urgenţă de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Josep Borrell, pentru discutarea evoluţiilor din Israel şi Palestina şi a modalităţilor prin care UE poate sprijini eforturile de încetare a violenţelor şi dezescaladare a tensiunilor din ultimele zile.
În cadrul intervenţiei sale, şeful diplomaţiei române şi-a exprimat profunda îngrijorare faţă de deteriorarea gravă a situaţiei de securitate din Israel şi teritoriile palestiniene şi a reiterat condamnarea fermă a tirurilor de rachete lansate din Fâşia Gaza asupra zonelor populate din Israel, subliniind că atacurile nediscriminatorii asupra civililor nu au justificare şi trebuie să înceteze imediat. În acest context, a subliniat că trebuie recunoscute nevoia legitimă de securitate şi dreptul Israelului la legitimă apărare. În egală măsură, a arătat că dreptul internaţional umanitar trebuie respectat pe deplin, subliniind necesitatea protejării adecvate a tuturor civililor, atât israelieni, cât şi palestinieni.
Ministrul Aurescu a subliniat că atât israelienii, cât şi palestinienii au dreptul să trăiască în siguranţă, libertate şi prosperitate.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a subliniat sprijinul faţă de eforturile ONU, SUA şi UE, precum şi ale statelor arabe din regiune, care vizează angajarea părţilor într-un dialog menit să faciliteze implementarea imediată a unui acord de încetare a focului. A reliefat, de asemenea, importanţa unor eforturi diplomatice intense ale UE, alături de ceilalţi actori implicaţi, care pot contribui la agrearea şi implementarea unei încetări a focului imediate şi durabile, precum şi la reinstaurarea calmului şi a bunei convieţuiri în comunităţile din Israel afectate de recentele tensiuni.
Astfel, oficialul român a subliniat necesitatea conjugărilor tuturor eforturilor la nivel internaţional, inclusiv prin reluarea lucrărilor Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, în vederea detensionării situaţiei actuale şi stabilirii unui cadru potrivit pentru reluarea negocierilor directe, esenţiale pentru avansarea soluţiei celor două state, ca singura opţiune viabilă de natură să asigure o pace justă şi de durată în regiune.
Reuniunea CAE a oferit prilejul inclusiv pentru discuţii referitoare la monitorizarea situaţiei cetăţenilor europeni aflaţi în zona de conflict. În acest context, şeful diplomaţiei române a evidenţiat că Ministerul român al Afacerilor Externe acordă o atenţie deosebită în ceea ce priveşte necesitatea asigurării protecţiei cetăţenilor români din Fâşia Gaza şi a exprimat deschiderea României de a se consulta şi coordona cu celelalte state membre pentru identificarea celor mai bune soluţii în vederea protejării propriilor cetăţeni.
Din discuţiile miniştrilor de externe a reieşit importanţa Orientului Mijlociu pentru securitatea şi stabilitatea Europei, fiind evidenţiată nevoia consolidării unor evoluţii pozitive pe multiple dosare regionale.
Totodată a reieşit că spirala violenţelor nu face decât să adâncească criza şi să submineze Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, afectând interesele şi aspiraţiile legitime ale cetăţenilor ambelor părţi, legate de securitate, prosperitate şi democraţie.