Reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE

Politica

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 24 aprilie 2023, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, Consiliul Afaceri Externe (CAE), care s-a desfăşurat la Luxemburg.

Miniştrii de externe europeni au avut un schimb de opinii privind agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cu participarea prin video-conferinţă a ministrului ucrainean de externe Dmytro Kuleba, şi implementarea Planului de Acţiune al UE privind consecinţele geopolitice ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei asupra statelor terţe.

De asemenea, oficialii europeni au abordat evoluţiile privind sprijinul UE pentru Republica Moldova şi au adoptat decizii importante în acest scop, inclusiv la propunerea României şi obţinute cu efortul susţinut al diplomaţiei române. Totodată, miniştrii de externe europeni au discutat despre situaţia din Iran, Sudan şi poziţionările Chinei privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

În marja CAE, miniştrii de externe europeni au avut şi un schimb de opinii cu ministrul de externe georgian Ilia Darchiashvili, care a informat în legătură cu evoluţiile politice de la Tbilisi şi din regiune.
În ceea ce priveşte agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul de externe Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea continuării sprijinului UE pentru Ucraina, atât timp cât va fi necesar.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a informat asupra reuniunilor pe care le-a găzduit, la Bucureşti, la 13 aprilie. Astfel, s-a referit la prima Conferinţă privind Securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaţionale Crimeea, co-organizată de România şi Ucraina, cu accent pe lecţiile învăţate din războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, pe contracararea efectelor războiului, inclusiv asupra statelor vulnerabile din regiune (Republica Moldova, Georgia), dar şi privind proiecţia pe viitor vizând transformarea Mării Negre dintr-o zonă de conflict într-o mare a prosperităţii, securităţii şi stabilităţii (https://www.mae.ro/node/61667). De asemenea, a prezentat rezultatele celei de a doua reuniuni trilaterale România-Ucraina-Republica Moldova, format creat anul trecut la iniţiativa ministrului Aurescu, găzduită de ministrul român de externe, cu participarea miniştrilor de externe, respectiv ai apărării din cele trei state (https://www.mae.ro/node/61657).

De asemenea, ministrul Aurescu a susţinut continuarea izolării Rusiei la nivel internaţional şi a menţionat că România susţine extinderea regimului de sancţiuni şi a reiterat sprijinul ferm şi multidimensional al României pentru Ucraina. De asemenea, a reiterat propunerea avansată la CAE din martie, privind includerea unei noi discuţii, cât mai curând posibil, privind implicarea sporită a UE în rezolvarea conflictelor îngheţate în Vecinătatea Estică. De asemenea, a reluat propunerea făcută în 2021 de organizare a unei reuniuni a CAE la Kiev.

În acest cadru, a condamnat referirile ambasadorului chinez la Paris care au pus sub semnul întrebării suveranitatea statelor care şi-au dobândit sau redobândit independenţa după disoluţia URSS, acestea fiind contrare Cartei ONU şi dreptului internaţional.

Cu privire la Republica Moldova, ministrul Bogdan Aurescu a salutat obţinerea acordului politic pentru crearea unui regim de sancţiuni al UE pentru contracararea acţiunilor de destabilizare la adresa Republicii Moldova şi a ordinii sale constituţionale, iniţiativă lansată de şeful diplomaţiei române la CAE din 20 februarie. A arătat că stabilirea acestui regim de sancţiuni, într-un timp record – cel mai rapid proces de adoptare a unui regim de sancţiuni din istoria UE – contribuie la creşterea securităţii şi rezilienţei Republicii Moldova, fiind un instrument concret pe acest palier, dar va fi, de asemenea, o măsură care va spori securitatea României şi a cetăţenilor ei. România lucrează deja împreună cu autorităţile din Republica Moldova asupra primei liste de persoane care să fie sancţionate în baza regimului de sancţiuni, care vor fi propuse după finalizarea ultimelor etape procedural-formale legate de regimul de sancţiuni.

De asemenea, ministrul de externe Bogdan Aurescu a salutat adoptarea azi a deciziei de stabilire a Misiunii civile de Parteneriat UE în Republica Moldova (EUPM Moldova) şi a exprimat speranţa implementării rapide a acestei decizii, aspect care va conduce la creşterea rezilienţei acestui stat. România va sprijini funcţionarea acestei Misiuni, inclusiv cu personal.

Tot cu privire la sprijinul UE pentru Republica Moldova în domeniul securitar, ministrul Aurescu a reiterat importanţa continuării asistenţei în sectorul de apărare acordat prin Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF) şi a exprimat satisfacţie cu privire la adoptarea pachetului EPF 2023 în perioada imediat urmatoare.

Referitor la implementarea Planului de Acţiune a UE privind consecinţele geopolitice ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei asupra statelor terţe, şeful diplomaţiei române a prezentat contribuţia recentă a României la eforturile politico-diplomatice ale UE şi ale statelor membre de contracarare a narativelor Rusiei în legătură cu agresiunea acesteia împotriva Ucrainei, inclusiv prin vizitele în America Latină pe care Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, le efectuează în această perioadă.

În cadrul discuţiei privind situaţia din Georgia, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea pentru parcursul european al Georgiei şi sprijinul ferm pentru avansarea în direcţia obţinerii statutului de candidat la aderarea la UE. De asemenea, a subliniat importanţa sprijinului instituţiilor UE şi al statelor membre pentru eforturile părţii georgiene în implementarea angajamentelor sectoriale asociate avansării agendei europene, eforturi care trebuie să continue mai ales în domeniul statului de drept şi justiţiei.

A reiterat disponibilitatea României de a oferi asistenţă tehnică în acest sens, evocând sprijinul tehnic acordat anul trecut în ce priveşte completarea chestionarului cerut de Comisia Europeană în pregătirea deciziei de a recomanda recunoaşterea perspectivei europene. Totodată, a încurajat autorităţile să continue eforturile în depăşirea puternicei polarizări politice interne. În contextul necesităţii de a menţine Georgia aproape de UE, a menţionat rolul proiectelor de conectivitate la Marea Neagră – cablul de electricitate care leagă Azerbaidjan şi Georgia de UE prin România şi Ungaria, cablul de fibră optică ce leagă Georgia de UE, respectiv o linie de feribot care să lege Georgia de UE prin România.

De asemenea, miniştrii de externe au discutat despre ultimele evoluţii din Sudan, iar ministrul Aurescu a reluat apelul pentru încetarea imediată a ostilităţilor şi protejarea civililor, solicitând o coordonarea strânsă între statele membre UE, pentru continuarea evacuării cetăţenilor europeni din Sudan. Cu acest prilej, a exprimat, o dată în plus, recunoştinţa României faţă de autorităţile franceze, care au facilitat evacuarea în siguranţă a nouă cetăţeni români şi a unui membru de familie, în cursul nopţii de 23 spre 24 aprilie, din Sudan în Djibouti.
Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *