Aur pentru tinerii fizicieni care au reprezentat România la „Turnirul tinerilor fizicieni”de la Sofia

Lifestyle

Medalie de aur pentru echipa de tineri fizicieni susţinută de UVT, reprezentantă a României în finala competiţiei „Turnirul tinerilor fizicieni” – BG IYPT& Workshop
În perioada 19 – 23 aprilie 2023 s-a desfăşurat la Sofia finala competiţiei „Turnirul tinerilor Fizicieni” – BG IYPT&Workshop, care a grupat nouă echipe finaliste, invitate să participe la Turnir.

Echipa de luptă în turnir a fost cea selectata la Finala naţională a Concursului IYPT RO, care s-a desfăşurat la la finalul lunii martie, în Timişoara, sub patronajul Facultăţii de Fizică a Universităţii de Vest din Timişoara, prin coordonarea domnului decan, prof. Univ. Dr. Mihail Lungu.

Echipa a fost formată din elevii Daniel Rotaru şi Răzvan Agafiţei, de la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Timişoara, alături de Radu Dumitru Zaharescu, elev la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” din Craiova, Mihai Costache, elev la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova, Andrei Croitoru, elev la Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu” din Lugoj şi Alexandru Scheusan, elev la Colegiul Naţional „C.D.Loga” din Timişoara.
Componenţii echipei au fost însoţiţi la Sofia şi coordonaţi în compeţiile de tip „lupte în turnir” de fizicianul dr. Sandu Golcea, în calitate de „IYPT Representative of the country for România”.

Deplasarea a fost susţinută prin logistica asigurată de Fundaţia Universităţii de Vest din Timişoara, în cadrul proiectului de cooperare cu mediul preuniversitar dezvoltat în cordonarea doamnei prof. Univ. Dr. Flavia Barna, prorector al UVT responsabil cu parteneriatele instituţionale şi comunitatea de Alumni.

Conform programului, echipa reprezentativă a României a participat la patru „lupte în turnir”, în fiecare dintre acestea având pe rând rolul de Reporter, Opponent şi Reviewer, reuşind în final, în urma totalizării notelor primite pentru fiecare prestaţie, obţinerea performanţei de a câştiga medalia de aur.

Turnirul de la Sofia a asigurat noi achiziţii şi experienţe pentru echipa României, facilitate prin exersarea în timp real a „luptelor în turnir”, cu adversari foarte puternici din Bulgaria, Grecia, Slovacia şi Turcia, dar şi prin traversarea unor noi elementele de forţă ale prezentărilor. Dificultatea crescută a competiţiei aduce un nou avantaj pentru echipă, aceasta urmând să participe la selecţia pentru participarea în cadrul echipei naţionale a României, cea care fi prezentă în luna iulie la Turneul internaţional din Pakistan, unde este anunţată prezenţa reprezentantelor naţionale din 28 de ţări participante.
Horea Băcanu
Universitatea de Vest din Timişoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *