România sprijină alte state membre UE în operațiunile de evacuare medicală din Fâșia Gaza

Politica

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), în strânsă colaborare cu Ministerul Apărării Naționale (MApN) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI), precum și cu alte instituții ale statului român și în coordonare cu structurile dedicate ale Comisiei Europene, a participat miercuri, 15 ianuarie 2025, la operațiunea de evacuare medicală urgentă a 12 pacienți palestinieni din Fâșia Gaza, grav afectați de lipsa accesului la tratament medical adecvat, alături de 35 de membri de familie.

Operațiunea fost realizată cu implicarea Ministerului Afacerilor Externe, cu sprijinul Ambasadei României la Tel Aviv, al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah, al Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență și al Ministerului Sănătății, pentru realizarea tuturor activităților de preluare, transport în România, prin intermediul forțelor aeriene române, cazare și asigurare a tratamentului și îngrijirii adecvate în condiții de siguranță.

Având în vedere situația umanitară și medicală dificilă din Fâșia Gaza, precum și faptul că accesul la tratament medical este grav afectat de situația de conflict militar, România și-a oferit asistența pentru pacienți vulnerabili, din enclava palestiniană.

Astfel, ulterior sosirii la București, din totalul numărului de pacienți, o persoană va fi transportată în Regatul Norvegiei, cu o aeronavă a Inspectoratului General de Aviație al MAI și alte cinci persoane, alături de 16 aparținători vor fi transportați în Republica Franceză de o aeronavă a Republicii Slovace. Un pacient va fi transportat în Republica Albania, împreună cu trei aparținători.

Ceilalți cinci pacienți urmează să primească tratament de specialitate în spitale din București și vor beneficia de sprijinul instituțiilor competente române și al unor organizații non-guvernamentale, care vor asigura asistența medicală și psihologică necesară pentru recuperarea acestora, în condiții de siguranță.

Misiunea s-a desfășurat pe ruta Otopeni – Aeroportul Ramon (Eilat)/Israel – Otopeni, cu o aeronavă C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române, în baza Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene, având la bord o echipă medicală formată din specialiști din cadrul SMURD și personal medical din Ministerul Apărării Naționale.

MAE subliniază că România va continua să contribuie la efortul de atenuare a efectelor crizei umanitare asupra civililor palestinieni din Fâșia Gaza, acționând în strânsă coordonare cu partenerii săi internaționali.

Operațiunea a fost susținută financiar și operațional prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al Comisiei Europene, în strânsă coordonare cu Organizația Mondială a Sănătății și cu autoritățile israeliene relevante.
Direcția Purtător de Cuvânt și Relații cu Mass-Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *