ora de iarnă

România trece la ora de iarnă –în noaptea de sâmbătă spre duminică

Social

România va trece la ora oficială de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică , ora 4.00 urmând să devină ora 3.00.
Trecerea la ora de iarnă va avea loc în acest an, în noaptea de 28 octombrie. Ora 4:00 va deveni ora 3:00 şi vom dormi mai mult cu o oră. Astfel ziua de duminică va avea 25 de ore în loc de 24, fiind cea mai lungă din an.

Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932, acesta fiind folosit de peste 100 de ţări din întreaga lume.

La acea vreme, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a mai fost în vigoare. De-abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu. Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene.

Prima țară care a introdus ora de vară au fost Germania, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie), urmată de Marea Britanie care a introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie).

Printre alte state care au introdus ora de vară se numără: Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania.
Senatul SUA a adoptat la 16 martie 2022 o măsură care ar face ca ora de vară să devină permanentă pe întreg teritoriul Statelor Unite.

Gisela Helfer – profesor de psihologie și metabolism al Universității Bradford are și câteva sfaturi pentru o adaptare mai ușoară la schimbarea orei.
„Păstrați un model regulat de somn înainte și după schimbarea orei”, spune specialista. Pe cât posibil, în prima fază, ora la care te trezești dimineața trebuie să fie cât mai apropiată de cea de trezire înainte de schimbarea orei, cu mici diferențe.

Bucurați-vă de lumina soarelui dimineața. Lumina dimineții vă ajută corpul să se adapteze mai repede și să sincronizeze ceasul corporal, în timp ce lumina de seară vă dă ceasul înapoi. Apoi, evitați lumina puternică noaptea. Aceasta include lumina albastră de la telefoane mobile, tablete și alte dispozitive electronice. Lumina albastră poate întârzia eliberarea hormonului de somn. În fine, mențineți un ritm alimentar regulat.

Cercetările au arătat că expunerea la lumină și mâncatul la momentul potrivit pot ajuta ceasul biologic să funcționeze într-un regim aproape normal. Respectați orele de masă și evitați mesele târzii”, Gisela Helfer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *