Preşedintele Consiliului European îndeamnă liderii UE să rămână „uniţi şi coerenţi” – în contextul situației din Orientul Mijlociu

Externe

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-a îndemnat miercuri pe liderii Uniunii Europene să rămână „uniţi şi coerenţi” în acest moment de „mare instabilitate şi insecuritate globală”, exacerbată de „tragedia” din Orientul Mijlociu, care ar trebui să nu distragă atenţia de la „sprijinul continuu” pentru Ucraina, transmite EFE.

Este principalul apel pe care Michel îl face Celor 27 în scrisoarea sa de invitaţie la reuniunea Consiliului European, din 26-27 octombrie, precum şi la summitul euro de vineri.
Consiliul European de toamnă ”are loc într-un moment de mare instabilitate şi nesiguranţă globale, exacerbate cel mai recent de evenimentele din Orientul Mijlociu. Aceste evenimente necesită atenţia noastră imediată, fără a ne distrage atenţia de la sprijinul nostru continuu pentru Ucraina”, îşi începe Michel scrisoarea.

“Responsabilitatea noastră este să rămânem uniţi şi coerenţi şi să acţionăm în conformitate cu valorile noastre consacrate în tratatele” UE, subliniază fostul premier belgian.
În ceea ce priveşte situaţia din Orientul Mijlociu, Michel reaminteşte poziţia comună pe care Cei 27 şi-au asumat-o în declaraţia lor adoptată la 15 octombrie în urma unui summit extraordinar online şi pe care o vor reitera şi acum: condamnarea în “cei mai fermi termeni posibil a brutalităţii şi atacurile teroriste fără discriminare ale Hamas împotriva Israelului”, recunoaşterea “dreptului

Israelului de a se apăra, în conformitate cu dreptul internaţional şi dreptul internaţional umanitar” şi apelul pentru eliberarea “imediată şi necondiţionată” a tuturor ostaticilor.
Totodată, deteriorarea situaţiei umanitare din Gaza “continuă să fie un motiv de îngrijorare serioasă”, subliniază Michel, în condiţiile în care formula care va fi folosită în declaraţia finală a summitului pentru a cere Israelului să permită intrarea ajutorului umanitar în Gaza este încă în dezbatere la nivelul diplomatic.
“Trebuie să discutăm, în primul rând, cum să garantăm de urgenţă livrarea eficientă a ajutorului umanitar şi accesul la cele mai elementare nevoi”, spune Michel.

În al doilea rând, preşedintele Consiliului European solicită liderilor UE să se angajeze, “într-un front unit şi coerent”, cu partenerii internaţionali “pentru a evita o escaladare regională periculoasă a conflictului” şi apreciază că “relansarea procesului de pace bazat pe soluţia a două state (israelian şi palestinian – n.r.) este singura cale de urmat”.

Charles Michel cere totodată să fie “abordate efectele acestui conflict asupra Uniunii Europene, inclusiv examinarea implicaţiilor acestuia pentru coeziunea societăţilor noastre, securitatea şi mişcările migratorii”.
De altfel, dezbaterea privind migraţia va fi un alt protagonist principal al acestei întâlniri, în ciuda faptului că îi va fi dedicat doar un paragraf generic în declaraţia finală a summitului, în încercarea de a evita ca Polonia şi Ungaria să o blocheze, aşa cum s-a întâmplat la Granada la începutul lunii, conform unor surse diplomatice.
“Vom urmări problema importantă a migraţiei, evaluând paşii făcuţi de la ultima noastră discuţie din Granada”, spune Michel.

În ceea ce priveşte Ucraina, Michel a îndeamnat la continuarea “sprijinului neclintit atât timp cât este nevoie”.
În acest sens, preşedintele Consiliului European a făcut apel la accelerarea furnizării de sprijin militar, la folosirea mai intensă a activelor imobilizate ale Rusiei şi la sporirea eforturilor diplomatice pentru a asigura un sprijin internaţional mai larg pentru o pace “amplă, dreaptă şi durabilă”.

Situaţia din Sahel, relaţiile dintre Pristina şi Belgrad şi Caucazul de Sud vor completa agenda de afaceri externe a summitului de joi şi vineri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *