Romfilatelia introduce în circulaţie emisiunea de mărci poştale ‘Rase de cai’

Lifestyle

Venind în sprijinul colecționarilor de timbre și al iubitorilor de cai, Romfilatelia a inclus în Planul editorial curent emisiunea de mărci poștale Rase de cai. Emisiunea, alcătuită din patru mărci poștale și un plic prima zi, va intra în circulație marți, 09 august a.c. Pe timbrele emisiunii sunt ilustrate următoarele rase de cai: Shagya Arab, Pur Sânge Arab, Nonius, Semigreu Românesc, informează Romfilatelia într-un comunicat.

Shagya Arab, este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 Lei. Rasa a fost concepută în zona Bucovinei secolului al XVIII-lea în Imperiul Austro-Ungar, când a luat ființă Herghelia Rădăuți, și a pornit de la un fundament genetic de Pur Sânge Arab. Scopul formării și creșterii rasei Shagya Arab a fost în primul rând unul militar, căutând crearea unui cal rezistent, cu eleganță în mișcare și cu foarte multă energie. Conformația este armonioasă, cu fundament și articulații fine și rezistente, care imprimă eleganță, vânăt la culoare. Temperamentul este vioi, dornic de mișcare și se remarcă prin blândețe și inteligență.

Pur Sânge Arab, este redat pe timbrul cu valoarea nominală de 4 Lei. Rasa Arabă este cea mai veche rasă pură din lume, originară din platourile Asiei Centrale, cea care a stat la baza formării tuturor raselor culturale existente în prezent. Pentru că este menționat în Coran, creșterea și ameliorarea calului Arab a devenit o datorie sacră în lumea islamică. Rasa are rezistență și o mare capacitate de adaptare datorită mediului extrem de dur în care a evoluat. Introdusă în Europa de Vest în urma cruciadelor, aceasta a dus la formarea celei mai iute rase din lume, Pur Sânge Englez. Calul Pur Sânge Arab fascinează prin frumusețe, temperamentul înflăcărat și prestanță. Se caracterizează printr-o talie de 145 – 152 cm și o masă corporală de 450 Kg. Conformația generală se remarcă printr-o accentuată proporționalitate a întregului.

Nonius, este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 10 Lei. Bazele formării rasei au fost puse în secolul XIX în Ungaria, cu scopul de fi utilizat la tracțiune. Numele provine de la armăsarul anglo-normand Nonius, de proveniență franceză, capturat de cavaleria austro-ungară și apoi folosit intens pentru reproducție, armăsarul având o talie deosebită, de 171 cm. Cal foarte energic, cu o mare capacitate de muncă, docil și cu un temperament calm, este potrivit pentru munci agricole și transporturi, dar se folosește foarte mult și în poliție și jandarmerie. Există două tipuri morfologice, cel mare de 166 cm și tipul mic de 156 cm. Rasa Nonius are un aspect robust, puternic, musculos, dar elegant.

Semigreu Românesc, redat pe timbrul cu valoarea nominală de 16 Lei, este o rasă relativ recentă, creată pentru a furniza un răspuns la o necesitate a anilor ’50, obținerea unei rase cu aptitudini pentru muncă, puternică și mobilă. Formarea rasei a fost posibilă prin utilizarea unui sistem de ameliorare riguros, care a cuprins multe experimente, început încă din anul 1951. Înălțimea este de 151 – 160 cm, cu greabăn scurt, crupă cu musculatură puternică și membre masive, puternice. Docil și blând, se deplasează ușor deși este un cal robust și este folosit pentru tracțiune de greutăți mari putând fi exploatat atât la pas cât și la trap.

Romfilatelia mulțumește Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și specialiștilor REGIEI NAȚIONALE A PĂDURILOR – ROMSILVA – Direcția de Creștere, exploatare și Ameliorare a Cabalinelor, pentru sprijinul documentar și fotografic acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *