Rotterdam – capitala olandeză a arhitecturii contemporane

Lifestyle Actualitate

Rotterdam este un oraș situat în provincia Olanda de Sud, Țările de Jos. Este al doilea oraș cel mai populat din țară, după capitala Amsterdam și un centru comercial foarte important, găzduind unul dintre cele mai aglomerate porturi din lume.

Este cunoscut ca orașul arhitecturii – în cei câțiva kilometri pătrați din centrul său, Rotterdam oferă o imagine de ansamblu completă a ceea ce a produs secolul al XX-lea în ceea ce privește arhitectura modernă. Este unul dintre orașele de design urban din Olanda, un oraș avangardist, tânăr și modern.

Rotterdam a fost devastat de bombardamente în timpul celui de-al doilea Război mondial, orașul a fost aproape în întregime reconstruit, devenind astăzi unul dintre cele mai frumoase și importante orașe din țară. Astăzi, Rotterdam se mândrește cu o serie de zgârie-nori, case și poduri proiectate de arhitecți de renume internațional, precum Piet Blom și Ben van Berkel.

Orașul este împărțit în două de râul Nieuwe Maas, un afluent al râului Rin, împărțind orașul în Rotterdam Nord și Rotterdam Sud.

Să vă deplasați în Rotterdam este foarte ușor și foarte confortabil. Orașul are un sistem de transport public eficient, care permite turistilor să se bucure pe deplin de oraș și de atracțiile sale splendide. Bicicleta este principalul mijloc de transport în oraș. Localnicii călătoresc de obicei cu bicicleta, folosind numeroasele piste de biciclete. Alte mijloace de transport: autobuzul, tramvaiul, metroul, feribotul,taxi, trenul.

Printre atracțiile orșului se numără Muzeele din Rotterdam. Orașul are o vastă scenă culturală și găzduiește mai multe muzee. Muzeul Boijmans Van Beuningen găzduiește o colecție bogată și vastă de Artă antică. Există, de asemenea, o colecție de desene și o colecție dedicată designului. Aripa dedicată artei moderne are o colecție importantă de cu lucrări de Salvador Dalí și René Magritte;

Kunsthal – muzeu deschis în 1992, un spațiu expozițional, care alternează mai mult de 20 de expoziții pe parcursul anului. Muzeul expune mai ales lucrări ale unor artiști ai secolului al XX-lea și reprezentanții tendințelor actuale în artă;

Muzeul Maritim – lângă vechiul port se află Muzeul Maritim, care expune istoria maritimă a orașului și a portului său.

O altă atracție sunt „Casele cubice” proiectate de arhitectul olandez Piet Blom. Acest complex rezidențial, construit între 1982 și 1984, se caracterizează prin formele caselor sale, cuburi cu aspect galben strălucitor înclinate la 45 de grade. Ideea lui Blom a fost de a construi un complex de locuințe care să semene cu o „pădure abstractă” în care fiecare acoperiș să reprezinte vârful unui copac,iar pilonul pe care se sprijină, fiind tulpina.

În total sunt 39 de case și fiecare este împărțită pe trei etaje. Cele din Rotterdam nu sunt singurele existente. Arhitectul Blom a construit mai multe încă din anii 1970 în orașul Helmond, lângă Eindhoven.

O vizită la podul Willemsbrug (situat în centrul orașului) care conectează cartierele Centrum și Feijenoord. Traversându-l vă puteți bucura de una dintre cele mai bune vederi ale orizontului din Rotterdam.

O altă atracție este Turnul Euromast ( 185m înălțime) – un turn panoramic cu vedere asupra orașului. Structura a fost construită între 1958 și 1960 după un proiect al arhitectului Hugh Maaskant și apoi extinsă în 1970. Puteți urca cu lifltul să vă bucurați de privelistea uluitoare asupra orașului. De asemenea, puteți servi masa în vârful turnului și chiar puteți dormi într-unul dintre apartamente.

Vizitați Stadionul Feijenoord, cunoscut și sub numele de De Kuip. Este cel mai mare stadion de fotbal din Rotterdam. A fost înființat în 1937 și a fost renovat pentru Campionatul European de Fotbal din 2000. Astăzi găzduiește și un muzeu care urmărește istoria Clubului de fotbal Feyenoord. Pentru pasionații de fotbal merită cu adevărat o vizită.

Nu ratați Podul Erasmusbrug, cunoscut și sub numele de Podul Erasmus, este de departe icoana orașului și este unul dintre cele mai renumite poduri din Olanda. A fost inaugurat de regina Beatrix în 1996 ca o legătură între nordul și sudul orașului. Podul, acum protagonistul a numeroase evenimente, are o lungime de 800 de metri și a fost construit după un proiect al arhitectului Ben van Berkel.

Grădina Zoologică sau ‘Diergaarde Blijdorp’, cum o numesc olandezii,este un alt obiectiv de neratat. Această grădină zoologică s-a născut în urmă cu aproximativ 160 de ani și este una dintre cele mai vechi din Olanda. Prima construcție a fost distrusă în timpul primului război mondial și în 1940 a fost inaugurată noua grădină zoologică. Specii importante de animale din Asia, Europa și Africa pot fi găsite aici. Având în vedere importanța sa, grădina zoologică a fost declarată monument național în 2004.

Orașul este plin de zone verzi, ideale pentru relaxare între vizite. Marele parc al orașului este Het Park unde există și un minigolf și diverse localuri. În timp ce în partea de sud există parcul Zuiderpark , la nord de centrul istoric se află parcul de distracții Plaswijckpark, ideal pentru a petrece o după-amiază cu copiii.

Pentru a vedea orașul dintr-o altă perspectivă faceți o croazieră pe râu cu plecare din portul Rotterdam sau vizitați orașul cu bicicleta. Întreaga Olandă este o țară foarte verde, unde se utilizează energie regenerabilă, iar localnicii preferă mersul pe bicicletă.

Mergeți în Piața acoperită din Rotterdam, o necesitate pentru cei care doresc să cunoască tradiția gastronomică a orașului. Accesibilă cu ușurință pe jos sau cu mijloacele de transport în comun. Proprietatea găzduiește 100 de vânzători de produse alimentare proaspete, 15 magazine alimentare și 8 restaurante. Construcția în formă de potcoavă are o suprafață totală de aproximativ 29,000 meteri pătrați, și în interior este îmbrăcată într-un impresionant desen mural, denumit „Cornucopia”.

În ceea ce privește gastronomia, bucătăria se bazează, fără îndoială, pe legume, printre care predomină cartoful, care este servit în foarte multe moduri.

De asemenea, peștele este unul dintre felurile principale, cele mai consumate de olandezi. Heringul sau codul și supele de pește sunt printre cele mai consumate feluri.

Încercați stammpot(mâncare tradițională olandeză, obținută dintr-o combinație de cartofi, una sau mai multe legume și bacon). În Olanda există o excelentă varietate de brânzeturi, cu o culoare foarte strălucitoare și o aromă foarte delicată. Există deserturi, în care sunt folosite o mulțime de condimente aromate. Cea mai consumată băutură este berea. În plus, puteți bea o băutură cu cea mai fascinantă istorie – Jenever (gin olandez).

În ceea ce privește cazarea este recomandat să stați în centrul orașului deoarece veți fi aproape de gara centrală și de principalele atracții. Acest lucru vă va permite să vă deplasați ușor pe jos și să aveți mai multe stații de metrou centrale aproape de dumneavoastră. În plus, viața de noapte este concentrată aici, cu numeroase cluburi și restaurante.

Pentru a ajunge la Rotterdam trebuie să luați un zbor cu escală. Nu există zboruri directe din Bucureşti către Rotterdam. Cele mai apropiate zboruri directe pentru acest itinerariu sunt: Bucuresti – Amsterdam, Bucuresti – Eindhoven, Bucuresti – Bruxelles, Bucuresti – Dusseldorf.

Există un aeroport în apropiere de Rotterdam – Rotterdam The Hague (RTM) situat la 5, 6 km nord – vest de Rotterdam și este al treilea aeroport ca mărime din Olanda. Acesta deservește orașele Rotterdam și Haga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *