Sahara – o întindere de nisip cu multe comori

Lifestyle

Deșertul Sahara este un tezaur de surprize interesante, o sursă de singurătate și inspirație, o întindere a viselor, un simbol al speranței, o reprezentare a modului în care natura poate fi atât de perfectă.

Deșertul Sahara a fost o sursă de inspirație pentru autori de romane celebre, regizori ai marelor ecrane, exploratori, aventurieri și, astăzi încă stârnește emoții puternice celor care călătoresc printre dunele netezite de vânt, oaze și apusuri de soare nesfârșite. O lume extraordinară de nisip care ascunde multe atracții, de la cele mai faimoase precum Piramidele Egiptului, până la cele mai puțin cunoscute cum ar fi Arcul Aloba cel mai înalt arc natural al lume (77 de metri) situată în zona masivului Elledi din Ciad, Piramidele Meroe din Sudanul de Nord, sau primele civilizații din Valea Nilului.

Deșertul Sahara este cel mai mare deșert din lume, rafinat în detaliile dunelor sale de nisip portocaliu sculptate la perfecțiune, de vânt, ce se întinde de la țărmul Oceanului Atlantic până la Marea Roșie, pe o suprafață de 9 milioane km². Include cel puțin zece țări – Maroc, Mauritania, Mali, Algeria, Libia, Niger, Tunisia, Ciad, Egipt și Sudan – și teritoriul disputat al Saharei de Vest. Deșertul dispune de numeroase bogății naturale: petrol, gaze naturale, sare, cărbune, cupru, mangan, uraniu, plumb, etc.

Unele părți din Sahara sunt în prezent interzise pentru turiști, dar există foarte multe locuri de vizitat, în special, menționăm Marocul, Tunisia și Egiptul. În aceste locuri ale Saharei, puteți trăi experiența unor călătorii lente cu cămile, sau a uneor expediții aventuroase în jeep-uri.

O călătorie în Sahara poate fi diferită de fiecare dată, întrucât, deșertul în sine este diferit de fiecare dată, dar există întotdeauna experiențe de făcut în cel mai faimos deșert din lume. Majoritatea expedițiilor încep în orașele în care sunt organizate. Aceste orașe sunt centre ale culturii din Sahara, locuri în care arhitectura apare în mod natural din pământ și ritmul lent al vieții s-a schimbat foarte puțin de-a lungul secolelor.

Pentru a explora „dincolo” sau pentru a vizita alte locuri, există două modalități grozave de a vă deplasa. Unul este „safariul cu cămile” – o plimbare lentă prin nisip călărind o cămilă care vă permite să apreciați detaliile și să traversați acest teren spectaculos, devenind unul cu mediul înconjurător și cealaltă este expediția 4WD, care este de asemenea plăcută, unde călătorii pot traversa nisipul și își pot marca trecerea peste el.

În orașe puteți dormi între patru pereți, în timp ce între nisipuri sau în munții îndepărtați ai Saharei, serile sunt petrecute în jurul unui foc și într-un pat de nisip moale. În timpul excursiilor puteți aduce corturi (și ar fi bine să o faceți), dar cei mai aventuroși preferă să doarmă în aer liber sub cerul înstelat al deșertui.

Pentru cei care doresc să încerce o călătorie în Sahara, perioada cea mai bună este între octombrie și aprilie sau la începutul lunii mai, când temperaturile din timpul zilei sunt suportabile. În profunzimea iernii sahariene (în special în decembrie și ianuarie), temperaturile nocturne pot scădea mult sub zero grade. Furtunile de nisip sunt cele mai frecvente din ianuarie până în mai.

Cei care pleacă pentru prima dată într-o aventură în deșert, ar putea începe călătoria cu următoarele țări sahariene:

Maroc – Sud-Estul Marocului, aproape de munții Munții Atlas, este cea mai accesibilă parte a Saharei. Se află în Valea Draei, un loc pitoresc format din palmieri și pământ roșu kasbah.

Marocul oferă o serie de posibilități pentru toate tipurile de vacanțe, de la relaxare până la cele aventuroase, poate la bordul trenului deșertului – Oriental Deșert Express, (pe urmele lui James Bond), care pornește de la Oujda și ajunge în Bouarfa, un loc pierdut care pare a fi la capătul lumii.

O călătorie de 300 km care vă permite să admirați Sahara așa cum nu ați văzut-o niciodată – luați în considerare opriri neașteptate, de asemenea pentru a ajuta la curățarea nisipului de pe trasee.

La granițele Libiei, unde deșertul devine mătăsos, se ridică o altă localitate – Merzouga, la care se poate ajunge și din Marrakech. Aici veți călători în dune ca o caravană străveche, veți cunoaște de aproape triburile deșertului în timp ce beți un ceai cu beduinii și, veți avea ocazia să vizitați Erg Chebbi, cea mai înaltă întindere de dune din țară, Cheile Dadesului și Valea Râului Ziz. În alternativă, a doua cea mai mare întindere de dune din Maroc este Erg Chigaga, mai la sud, accesibilă din provincia Zagora și orașul M’Hamid El Ghizlane(un mic oraș de oază).

Tunisia – partea de sud a Tunisiei sculptează unul dintre cele mai faimoase colțuri ale Saharei de Nord, unde regizorii au găsit „locul” perfect pentru filmările serialelor „Star Wars” și „The English Patient”. Cele două orașe principale sunt: Tozeur, situat lângă lacul endoric de sare Chott el-Jerid, unde ajungeți într-o oră cu avionul de la Tunis( capitala Tunisiei), și Douz ,de unde pleacă cea mai mare parte a safariului saharian, un loc ancestral și sălbatic caracterizat printr-o piață plină de mirodenii, piei și bijuterii berbere și, printr-un eveniment unic: Festivalul Internațional al Sharei – adevărate olimpiade ale deșertului care are loc la sfârșitul lunii decembrie și care atrage toate triburile nomade din zona Magreb, pentru o petrecere animată de bazaruri, ceremonii, dansuri și parade.

Egipt – Vestul Egiptului este un colț foarte captivant al Saharei. O serie de oaze, conectate prin urme abia perceptibile pe nisip. Pornește de la nord de Siwa (localitate în regiunea Matruh din vestul Egiptului), ce găzduiește ruinele unei fortărețe medievale și un templu care datează din vremea lui Alexandru cel Mare. La sud, oazele Al-Kharga, Dakhla, Farafra și Bahariya reprezintă puncte focale pentru expediții.

Fiind o zonă foarte mare, există multe puncte de acces pentru a vizita Sahara: primul și poate cel mai dificil lucru de făcut este să decideți ce să vedeți, în ce țară să mergeți.

Așa cum spuneam mai sus, Sud-Estul Marocului, este cea mai accesibilă parte a Saharei. Printre companiile aeriene ce oferă zboruri spre Maroc: Air France, Alitalia, British Airways, Turkish Airlines, Qatar Airways, Lufthansa, Royal Air Maroc , etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *