Salonic – un oraș plin de atracții

Lifestyle

Salonic este al doilea oraș ca mărime din Grecia, după capitala Atena, în ceea ce privește numărul de locuitori și activitățile economice. Este un oraș plin de viață și plin de atracții care cucerește cu frumusețea sa.

Datorită poziției sale geografice, orașul este de fapt un important centru portuar, comercial și industrial.

Salonic nu este doar un oraș de pe litoral, deși, desigur, principala sa ieșire turistică este legată de plaje și activități marine, însă, mai presus de toate este un oraș cultural, recunoscut peste tot datorită diferitelor influențe derivate de la diferitele popoare care l-au dominat de-a lungul istoriei.

Orașul are o istorie bogată marcată de influența romană, bizantină și otomană. Există suficientă artă și cultură pentru a vă ține ocupați câteva zile, printre ruinele antice, muzeele care vaiază de la artă clasică la cea contemporană, biserici maiestuoase, ziduri bizantine impozante. Puteți explora, de asemnea cartierele comerciale, piețele elegante și frumoasa promenadă.

Salonic este, de asemenea, capitala culturală a Greciei. Multe dintre evenimentele sale sociale prezintă un interes deosebit, inclusiv diverse festivaluri precum cinema sau muzică sau numeroasele festivaluri tradiționale.

Mai mult, Salonic vă va surprinde cu atmosfera sa tânără și viața de noapte intensă, cu cluburi de noapte la modă, precum și cu o gastronomie excelentă care reflectă istoria sa multiculturală.

Este, de asemenea, punctul de plecare pentru a vizita splendida Peninsulă Halkidiki, o zonă de coastă plină de farmec, cu plaje frumoase și colțuri pitorești, precum și un punct de îmbarcare pentru a ajunge la Insulele Sporade.

Cu alte cuvinte, este destinația perfectă pentru a petrece o vacanță sau chiar, doar un weekend. Cea mai bună perioadă pentru a vizita orașul Salonic este din iunie până în septembrie, pentru a vă dedica soarelui și mării. Dacă intenția este în schimb să admirați monumentele, perioada ideală este de la jumătatea lunii aprilie până la începutul lunii octombrie.

Simbolul orașului este Turnul Alb, construit în 1535. Turnul a fost inițial înconjurat de ziduri groase, deoarece acesta a fost folosit ca închisoare în timpul ocupației otomane din Grecia. Turnul, înalt de 34 de metri, găzduiește astăzi Muzeul Turnului Alb, dedicat istoriei Salonicului din epoca romană până în zilele noastre. De la ultimul etaj al turnului puteți admira o splendidă vedere asupra orașului, a mării și chiar a Muntelui Olimp, cel mai înalt vârf din Grecia.

O imagine de ansamblu, completă asupra minunilor istorice și culturale din Salonic poate fi văzută prin muzeele sale. Printre cele mai interesante se numără: Muzeul Arheologic care prezintă o colecție de rămășițe găsite în jurul Salonicului și în Macedonia greacă;

Muzeul Culturii Bizantine – găzduiește peste 3000 de artefacte, bijuterii și mozaicuri datând din Imperiul Bizantin;

Muzeul Evreiesc – aici veți afla mai multe despre comunitatea evreiască din Salonic și istoria acesteia, în special din timpul celui de-al doilea război mondial; Muzeul de Fotografie – prezintă fotografii grecești antice și moderne;

Muzeul Olimpic – unde veți descoperi totul despre istoria Jocurilor Olimpice, din cele mai vechi timpuri și până în prezent;
Muzeul Cinematografiei – dacă doriți să aflați mai multe despre cinematografia greacă și despre modul în care sunt realizate filmele;

Muzeul Național de Artă Contemporană din Salonic – dacă sunteți pasionați de artă, Muzeul vă va interesa cu siguranță. În interior veți găsi peste o mie de opere de artă, inclusiv picturi și porțelan, realizate de artiști de la începutul anilor 1900 ai avangardei rusești. O secțiune este, de asemenea, dedicată artei contemporane, în care sunt deseori organizate expoziții temporare. Aceeași structură este responsabilă și de organizarea Bienalei de Artă Contemporană, eveniment care se desfășoară în sălile muzeului încă din 2007; Muzeul de Război și colecția sa de arme, medalii și uniforme grecești.

În oraș există frumoase biserici bizantine, pline de icoane, precum:
Agios Dimitros, cea mai cunoscută biserică din Salonic, cu hramul Sfântului Dumitru. Moaștele sale sunt păstrate în criptă;

Biserica Panagia Acheiropoietos o biserică bizantină construită în secolul al V-lea, cu fresce frumoase.

Biserica Hgia Sofia, construită în secolul al VIII-lea – una dintre cele mai impresionante biserici bizantine din Salonic;
Biserica Sf. Nikolaos Orfanos – o mică biserică bizantină construită în secolul al XIV-lea;

Biserica Hasios David, ridicată în secolul al V-lea. Aici veți putea aprecia mozaicurile frumos conservate;

Biserica Agios Pavlos – una dintre cele mai frumoase biserici din oraș.
Nu ratați o plimbare în centrul vechi al orașului, numit Ana Poli. Este un labirint de străzi înguste unde este plăcut să vă pierdeți printre case colorate.

Inima Salonicului este Piața Aristotelous, foarte centrală și monumentală care se întinde spre mare. Zona din jurul pieței este plină de baruri, magazine de suveniruri, librării și buticuri. Puteți continua să faceți cumpărături pe străzile principale din Tsimiski, Mitropoleos, Egnatia și pe bulevardul Nikis.

Dacă doriți doar să vă plimbați, Promenada este cel mai bun loc, răcoros și cu multe baruri unde vă puteți opri pentru o băutură. Pe promenadă puteți merge și cu bicicleta pe pista de bicilete (în apropiere există multe magazine de închirieri de biciclete).

Salonic este locul ideal pentru petreceri, este un oraș plin de viață, tânăr și animat în fiecare seară a săptămânii. Cartierele pline de baruri unde puteți bea și dansa sunt Valaoritou și Ladadika, destul de apropiate unul de cealalt. O altă zonă bună este cea a Turnului Alb, cu o mulțime de cafenele și baruri la modă.

Descoperiți cultura gastronomică vizitând tarabele pieței Bezesteni, unde puteți găsi minunate produse locale proaspete și gustoase.
Bucătăria din Salonic reflectă foarte mult tradițiile culinare și vitivinicole din Grecia. Printre felurile de mâncare tipice se numără: faimosul tzatziki (un sos de iaurt care se consumă ca aperitiv, însoțit de pâine sau focaccia); Gyros, un fel de kebap; pastitsada (tocană de carne cu paste); sofrito (vițel servit cu un sos alb de vin, usturoi, ceapă și ardei); bourdeto (supă de pește); brânzeturile și deserturile tipice ale insulei, inclusiv baklava, un desert cu miere și migdale.

Printre specialități de băut: popularul ouzo (lichior de anason, servit cu apă și gheață ca aperitiv); băutura tsitsibirra, pregătită cu suc proaspăt de lămâie, ulei de lămâie, apă, zahăr și ghimbir, lichiorul Koum Quat, cu aromă de portocală.

În ceea ce privește cazarea, Salonic este capabil să satisfacă chiar și cei mai pretențioși turiști datorită facilităților sale hoteliere excelente. Orașul reușește să combine caracteristicile unui oraș modern cu cele bizantine. Alegeți o cazare în centrul orașului, poate într-unul dintre micile hoteluri găzduite în clădiri istorice, răsfățați-vă cu un sejur într-una dintre structurile fascinante și luxoase la câțiva pași de piața Aristotel sau optați pentru închirierea unui apartament sau a unei pensiuni dintre cele împrăștiate prin oraș.

Deși Salonic este un oraș la malul mării, cu un port și o promenadă, nu este o stațiune – nu există plaje ale orașului. Este posibil să adăugați câteva ore de relaxare pe malul mării la vizitele culturale, ajungând la plajele din jur. Cu câțiva euro puteți lua un feribot care pleacă de la debarcaderul orașului și se oprește la mai multe plaje din zonă, toate la mai puțin de 50 de minute distanță. Sunt în mare parte plaje amenajate cu baruri și restaurante. Dacă sunteți dispuși să vă deplasați mai departe, puteți ajunge la peninsula Halkidiki cu autobuzul.

Avionul este cel mai confortabil și cel mai rapid mod de a ajunge la Salonic. Orașul este bine conectat cu principalele aeroporturi europene. De aici puteți pleca și către numeroasele insule grecești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *