sampanie

Șampania pentru copii – interzisă în Lituania

Lifestyle

Lituania a devenit prima ţară europeană care interzice fabricarea și vânzarea șampaniei pentru copii.

Şampaniile pentru copii şi alte răcoritoare ale căror ambalaje imită băuturile alcoolice au fost interzise prin lege în Lituania. Noua lege intră în vigoare pe 1 noiembrie 2019.

Legea votată în Parlamentul de la Vilnius interzice companiilor să mai producă sau să comercializeze băuturi răcoritoare destinate copiilor și adolescenților, dacă sunt ambalate în recipiente care imită băuturile alcoolice.

Ministrul lituanian al Sănătăţii susţine că măsura are rolul de a descuraja consumul de alcool printre minori.

“Dacă nu vrem să-i învăţăm pe copiii noştri să bea, este evident că nu trebuie să imităm băuturile alcoolice şi nici gesturile care sunt făcute de adulţi”, a spus ministrul Sănătății, Aurelijus Veryga, citat de mass-media locală.

„În fiecare an sunt vândute în Lituania circa 0,5 milioane de șampanii pentru copii, ceea ce înseamnă aproximativ 1 sticlă pentru fiecare copil”, a spus Veryga.

Potrivit statisticilor oficiale, în Lituania există 500.000 de copii cu vârste între 0-17 ani. Populația totală a țării baltice fiind de 2,8 milioane de locuitori.

Legea menită să îi țină departe pe copii de orice tentație i-a împărțit pe lituanieni în două tabere – de cealaltă parte, parlamentarii opoziţiei de la Vilnius susţin că iniţiativa legislativă nu era necesară şi nu va avea efectele dorite.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, lituanienii sunt cei mai mari consumatori de băuturi alcoolice din Uniunea Europeană. În ultimii ani, autoritățile lituaniene au luat în considerare măsuri menite să limiteze restricționarea accesului la alcool, din cauza abuzului.

Lituania a introdus măsuri drastice, ca de exemplu limita de vârstă pentru consumul de alcool, a fost ridicată de la 18 la 20 de ani. Mai mult, comercializarea băuturilor alcoolice se poate face doar ziua, într-un interval orar bine stabilit.

Tot în Lituania, acum 10 ani, a fost interzisă fabricarea și comercializarea produselor care imită ţigările.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *