Sant’Antioco – o insulă italiană încântătoare

Lifestyle Travel

Situată în partea de sud-vest a Sardiniei, Sant’Antioco este a patra insulă ca mărime din Italia după Sicilia, Sardinia și Elba. Insula Sant’Antioco este legată de continent printr-un istm subțire de pământ și un pod. Are o suprafață de 110 kilometri pătrați, și sunt prezente doar două centre locuite: Sant’Antioco și Calasetta.

În trecut insula a fost o colonie fenicio-punică și în epoca romană era cunoscută sub numele de Insula Plumbaria. A fost locul de debarcare al primilor navigatori ai Mediteranei. Astăzi este o destinație perfectă pentru cei care preferă își petreacă vacanța în liniște și să se bucure de Golfuri pustii care au ramas neschimbate de-a lungul anilor, sate de pescari, mâncare bună, istorie și artă.

Pe lângă plajele de vis și marea limpede, Sant’Antioco se mândrește cu diverse atracții culturale și arheologice. Pe insula există diverse muzee care găzduiesc descoperiri de mare interes, cum ar fi: Muzeul Etnografic – deschis în iulie 1996 (prezintă aspecte ale culturii țărănești locale, cu o expoziție de aproximativ o mie de piese originale, (sunt documentate, de asemenea diferitele faze ale producției de brânzeturi, țesături și vin); Muzeul Arheologic și Necropola Punica (datând din secolele V-III î.Hr., în interiorul căruia se păstrează în mare parte 1500 de morminte cu cameră subterană). La toate acestea se adaugă: catacombele de sub Basilica Sant’Antioco Martire. Cea mai importantă și semnificativă din punct de vedere istoric este Bazilica antică Sant’Antioco Martire, datând din secolul al V-lea (construită în stil bizantin, conține singurele catacombe din Sardinia); fortul de origine savoiană numit „Su Pisu” construit între 1813 și 1815; Tophet (un cimitir pentru copii fondat în epoca feniciană dar folosit și de populațiile ulterioare ) care adună în jur de 15.000 de descoperiri din civilizația feniciană și punică.

Străzile principale ale orășelului Sant’Antioco găzduiesc numeroase magazine, restaurante, terase mici în aer liber și piețe frumoase care, mai ales vara, găzduiesc diverse evenimente și spectacole. Sant’Antioco oferă, printre alte multe atracții, oportunități excelente de divertisment, mai ales seara.

Portul de agrement întâmpină vizitatorii cu un număr mare de locuri în aer liber și o faleză de aproximativ 3 km, de-a lungul căreia găsiți chioșcuri, baruri , mici cluburi cu muzică live și discoteci unde vă puteți distra până târziu în noapte.

Orașul Calasetta, situat la 9 kilometri, la nord de Sant’Antioco, locuit în secolele trecute de pescari liguri veniți din mica insulă tunisiană Tabarca și-a păstrat încă intacte originile ca sat de pescari din anii 1700, ceea ce l-a făcut principala atracție turistică.

Calasetta este un centru dedicat pescuitului și agriculturii care se îmbină în perfectă armonie cu producția locală de vin și specialitățile culinare pe bază de pește. Din portul Calasetta pleacă mai multe feriboturi în fiecare zi spre Carloforte, pe insula San Pietro din apropiere. Carloforte, ca și Calsetta, are un aspect foarte viu și caracteristic. Centrul istoric șerpuiește prin străzi înguste și trepte mici cu vedere la clădiri joase și fațade viu colorate.

Plajele de pe insula Sant’Antioco sunt foarte populare, cu nisip fin și ape în culori magnifice, de la albastru deschis la turcuaz. În împrejurimile orașului Calasetta (pe Coasta de Nord) plajele cele mai interesante sunt: Plaja Sottotorre – o plajă minunată, dotată cu toate serviciile, perfectă pentru cei care iubesc confortul;
Plaja La Salina – cu nisip fin, gri deschis; Spiaggia Grande – preferată de cei acre practică surful; Cala Lunga și Cala Tuffi, mici și cuibărite printre stânci.

Pe Coasta de Est (spre Sant’Antioco și continuând spre vârful sudic al insulei), cele mai frumoase plaje pe care le întâlniți sunt: Portixeddu – cea mai apropiată de centrul orașului, este o plajă cu pietriș scufundată într-o zonă cu vegetație mediteraneană; Plaja Maladroxia – o plajă de nisip fin cenușiu renumită pentru apele termale care izvorăsc din fundul mării; S’Ega De Is Tirias – o plajă solitară nu departe de sugestivul Capo Sperone (în vârful sudic al insulei); Cala Sapone – o plajă foarte frumoasă unde peisajul este uluitor, cu ape cristaline și nisip alb care strălucește la soare. Aici se găsesc o mare varietate de vietăți marine, inclusiv pești colorați și recife de corali. Plaja este recunoscută pentru la activități precum snorkeling și caiac și dispune de facilități precum dușuri, toalete și parcare.

În ceea ce privește gastronomia, pe toată insula vă bucura de prepartele bucătăriei locale tipice cum ar fi: pastele de casă, brânzeturi grozave, ricotta, pește proaspăt, fructe de mare și celebra și apreciata pâine tradițională din Sardinia – Pane Carasau. Există multe restaurante, trattorie, mici taverne și, de asemenea, renumitele restaurante „ittiturismo” care oferă posibilitatea de a mânca preparate din bucătăria locală excelentă, unde calitatea și tradiția sunt respectate.

Cât privește cazarea, dintre cele două centre locuite de pe insula Sant’Antioco, cel mai turistic este Calasetta – majoritatea facilităților hoteliere sunt concentrate în acest oraș și împrejurimile sale. Oferta de cazare este foarte largă, cu propuneri pentru toate buzunarele. Puteți găsi hoteluri, pensiuni, apartamente și reședințe în toate gamele de preț.

Pentru a ajunge pe insulă, cea mai rapidă cale este luați avionul până la Cagliari (capitala Sardiniei ) și apoi să închiriați o mașină, ceea ce vă permite să vă deplasați cu ușurință între drumurile care leagă diferitele plaje.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *