Sarata Monteoru, cea mai cunoscută stațiune din județul Buzău 

Travel

SĂRATA-MONTEORU este o staţiune cunoscută pentru apele tămăduitoare ale izvoarelor sărate, iar în ultimii 10 ani, la nivel naţional, şi-a câştigat şi renumele de pol al TURISMULUI ACTIV, zona fiind intens vizitată de cei care sunt dornici de aer curat, mişcare în natură, aventură şi distracţie – un loc ideal de vacanţă pentru toate categoriile de turişti: pentru iubitorii de înot, tiroliană şi drumeţii (există şi trasee marcate), dar şi pentru ciclişti, maratonişti ori motociclişti, care îşi testează an de an limitele pe versanţii din împrejurimi. De asemenea, Dealul Istriţa este un punct de atracţie pentru iubitorii sporturilor extreme, aici fiind curenţi de aer potriviţi pentru cei care vor să încerce experienţa zborului cu parapanta.

Staţiunea Sărata Monteoru este menţionată în actele de cancelarie emise de Vlad Călugărul, domnul Tării Româneşti, în perioada 1482-1496 drept o mică aşezare intitulată ,,Sărata”. Un al doilea document apare pe 27 mai 1510 in Hristovul domnitorului Vlad cel Tânăr, în care numeşte acest loc ,, locuinţa de la câmp, de la Sărata”. În anul 1707, Constantin Brâncoveanu, în drum spre Mănăstirea Râmnicului (ctitorie a unchiului sau, Mihail Cantacuzino), poposește la moşia din Sărata, unde avea case cu belvedere si ,,două pivmuţe de piatră”. Una dintre acestea mai există şi astăzi.

Dezvoltarea stațiunii începe să prindă contur în anul 1840, mai exact cu apariția unui grec ce avea să schimbe imaginea micului sat, în ceea ce este astăzi. Acest grec era Grigore C. Constantinescu (Monteoru). Deoarece sub stațiune existau și bazine de apă sărată, de nămol și petrol, aici ia ființă cea mai veche exploatare petrolieră din județul Buzău, considerată ca fiind prima instalație petrolieră mecanică până în acel moment. În anul 1864 Grigore Constantinescu cumpără mare parte din puțurile de păcura. În 1870-1871 acesta ridică și gara Monteoru, adoptând acest nume și pentru familia sa. Bineînțeles că actele sale de binefacere nu se termină aici. Începând cu anul 1871 acesta ridică prima fabrică de ulei mineral din țară (în prezent aceasta nu mai este), iar în 1876 construiește biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului, care se regăsește în vecinatatea conacului și în care se slujește și astăzi.

Atracţii turistice:
Izvoare cu apă sărată și nămol
Izvoarele cu ape minerale din zonă sunt accesibile tuturor categoriilor sociale şi de vârstă. Zeci de afecţiuni interne şi externe pot fi ameliorate sau vindecate prin tratamentul cu aceste ape considerate de foarte mulţi miraculoase, precum şi cu nămolul din zonă.
• IZVORUL NR. 6 – Se află în centrul staţiunii şi are apă minerală pentru cură internă (boli de stomac). Recomandări terapeutice: ulcer gastric şi duodenal, gastrite, duodenite, dismicrobism intestinal, litiază biliară, enterocolite, pancreatite, indigestii acute.
• IZVOARELE CU NĂMOL – Situate pe Culmea Nămolului, izvoare sulfuroase clorurosodice concentrate, feriginoase, iodurate, argilă şi nămol mineral sunt folosite în tratamentele cu nămol, care au efecte într-o gamă uimitor de vastă de afecţiuni, de la reumatism cronic şi degenerativ la lombosciatică, dureri musculare rebele, sechele după fracturi, luxaţii sau în cazurile de sinuzită şi rinită cronică.
• IZVORUL CU APĂ DE OCHI – Izvorul Minei de Petrol, aflat pe Dealul Murătoarea, mai este cunoscut şi sub denumirea de “Izvorul de ochi”. Are efecte antiinflamatoare şi antiinfecţioase oculare puternice, apa aceasta fiind folosită din timpuri foarte vechi de către localnici în tratarea conjunctivitelor, blefaritelor şi ca adjuvant în infecţiile oculare.
Mina de petrol, unică în Europa
Astăzi monument istoric, Mina de Petrol este cea mai veche exploatare petrolieră din judeţul Buzău (a doua jumătate a secolului al XIX-lea) şi o raritate în Europa şi în lume, cu puţuri săpate la adâncimi de 240 – 320 metri şi sistem de exploatare a zăcămintelor petrolifere cu metode miniere. Pentru săparea puţurilor s-a folosit un sistem de oglinzi care reflectau lumina în adâncime. Doi muncitori săpau şi încărcau găleţile acţionate cu ajutorul tracţiunii animale. Eliminau roca şi aduceau materialele necesare. În 1923 încă se extragea petrol prin puţuri, iar din 1925 prin galerii, metodă utilizată şi astăzi. Din 1931, din aceste galerii s-au forat sonde orizontale. Ţiţeiul se scurgea în galerii către puţul principal de unde, cu o pompă, era împins către suprafaţă. Aerisirea se făcea cu un ventilator, iar iluminatul cu lămpi.
Traseul până la intrarea în mină (administrată în prezent de OMV Petrom) se derulează pe drum asfaltat, începând din dreptul CIT Monteoru şi durează aproximativ 1 oră.
Accesul publicului în mină nu este permis din raţiuni de siguranţă, aceasta fiind activă.
Parcul de aventură „ESCAPADA”
Însumează 1 hectar de pădure, unde există tiroliene, butuci suspendaţi, platforme, poduri şi scări toate interconectate între copaci, în mai multe trasee cu diferite grade de dificultate, instalate în natură oferind o modalitate de petrecere a timpului liber atât plăcută cât şi sănătoasă, prin joacă, entuziasm şi adrenalină.
Are șase traseee compuse din 71 de elemente, şcoală de asigurare de trei elemente şi 50 de seturi de echipamente pentru autoasigurarea participanţilor, pentru copii şi adulţi.
• Traseele Mov 1 şi Mov 2, ambele cu câte 12, respectiv 13 elemente, se adresează în general copiilor de la 4 la 8 ani şi începătorilor.
• Traseele Galben 1 şi Galben 2 cuprind câte 12 şi 13 elemente de o dificultate mică spre medie. Pentru copiii cu vârsta de minim 8 ani şi începătorilor.
• Traseele Albastru şi Verde sunt permise numai persoanelor cu înălţimea minimă de 155 cm şi vârsta de cel puţin 14 ani.
Informaţii utile turiștilor:
Structuri de cazare din stațiune sunt hoteluri ** şi ***, pensiuni **, pensiuni ***, pensiuni ****, camping, case, vile.
La acestea se adaugă şi baza de tratament a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă – Complexul Ceres, unde mii de salariaţi şi de pensionari vin anual la tratamente, prin Casele de Pensii şi sindicate.
În ultimii 30 de ani capacitatea de cazare a localităţii a crescut prin apariţia multor case de vacanţă, pensiuni turistice şi hoteluri. În anul 1990, aici erau 6 structuri de primire turistică, iar în 2019, staţiunea număra 32 de unităţi de cazare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *