senat

Senatul a respins legea care îi obliga pe cei cu diplome false să returneze banii

Politica

Senatul a respins legea care îi obliga pe cei cu diplome false să returneze banii
Astăzi au respins la Senat, cu 70 de voturi şi 5 abţineri, proiectul de lege care prevede ca toţi cei cu diplome false să returneze foloasele necuvenite obţinute pe baza lor: sporul de doctorat, salariu net şi alte beneficii.

„Recuperăm averile dobândite ilicit şi considerăm că şi cele dobândite pe baza unor certificate sau diplome false trebuie recuperate către bugetul de stat, altfel orice hoţ prins rămâne cu banii în buzunar. Instanţele din România au anulat numeroase diplome false, în ultimii ani, de exemplu un funcţionar prins anul trecut cu diplomă falsă a încasat de pe urma ei 189.536 de lei. Nu este vorba doar despre recuperarea a milioane de euro, ci mai ales despre restabilirea ideii că nu sunt şmecheri cei care încalcă legea şi rămân bogaţi, ci că dreptatea se întoarce de partea celor corecţi. Acum să numărăm doctoratele cu probleme la PSD şi PNL şi sporul de 15% primit în baza lor ca să ne lămurim de ce au votat contra ?”, declară Oana Ţoiu, vicepreşedinta Camerei Deputaţilor şi iniţiatoarea legii.

Proiectul de lege prevede modificări pe Codul de procedură civilă pentru ca recuperarea foloaselor necuvenite să fie doar în urma unei decizii a instanţei şi în limita lunară a unei treimi din venituri, similar celorlalte proceduri. Modificarea prevede şi înştiinţarea angajatorului din oficiu privind anularea diplomei.
În situaţia în care unui angajat i se desfiinţează sau anulează, prin hotărâre judecătorească definitivă, diplomă sau certificatul de studii, la momentul actual nu există o reglementare la nivelul Codului Muncii şi a Codului Administrativ care să prevadă dreptul angajatorului privat de a recupera sumele obţinute de salariat în mod necuvenit şi nici o obligaţie a instituţiilor publice de a dispune recuperarea sumelor, iar proiectul de lege iniţiat de USR asta repara.

USR solicită o reevaluare urgentă a deciziei şi implementarea unor măsuri care să asigure recuperarea sumelor obţinute necuvenit, căci, dacă munca depusă a fost recunoscută ca atare şi recompensată prin salariu, „sporurile pentru doctorat” au fost obţinute nu pentru munca propriu-zisă, ci prin fraudă pentru o diplomă fără nicio valoare. USR consideră că este absolut necesar ca cei care au beneficiat de pe urma unor diplome sau certificate de studii anulate să suporte consecinţele legale şi să restituie ceea ce au primit în mod injust. Proiectul de lege îşi continuă parcursul la Camera Deputaţilor unde va avea votul în luna noiembrie. Comunicat de presă – Deputat Oana-Silvia Ţoiu (Grupul parlamentar USR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *