Sibenik – un oraș croat foarte interesant

Lifestyle Travel

Frumosul oraș croat, Sibenik este situat pe coasta Dalmației centrale (în Croația), înconjurată de un peisaj foarte pitoresc, acolo unde râul Krka se unește cu marea.

Este o destinație turistică uimitoare, care oferă o combinație unică de istorie, cultură și frumusețe naturală.
La sfârșitul Evului Mediu, Dalmația era un ținut disputat între Regatul Ungariei, Imperiul Otoman și Serenissima. Istoria Sibenikului este strâns legată cu cea a Republicii Veneția (Sibenik a fost mult timp dominat de venețieni).
Astăzi, Sibenik este un oraș fascinant din multe puncte de vedere și vizitându-l veți avea oportunitatea de a cunoaște o cultură foarte asemănătoare cu cea a orașelor italiene cu vedere la Marea Adriatică.

Așadar, Sibenik este un oraș care merită vizitat pentru istoria și cultura sa, pentru frumusețile naturale, plajele magnifice și bucătăria locală delicioasă.
Adevăratul farmec al orașului Sibenik se caracterizează prin magnificul centru istoric medieval care a rămas neschimbat de secole, cu labirintul său de alei și străzi pavate cu piatră, clădiri și capele antice, anticariate, mici magazine și o catedrală uluitoare, care dă viață acestui loc.

Printre cele mai importante atracții se numără:
Catedrala Sf. Iacob – construită în secolul al XV-lea, este o capodoperă arhitecturală extraordinară, un exemplu unic de arhitectura gotico- renascentistă ce a fost inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 2000. Lucrarea se datorează în special arhitectului și sculptorului Juraj Dalmatinac. Cupola este unul dintre punctele de atracție ale catedralei care oferă o vedere panoramică uluitoare asupra orașului și a mării. O altă trasătură specifică a catedralei este friza sa care împodobește pereții exteriori ai absidelor cu 71 de capete sculptate ce înfățișează cetățeni din Sibenik în secolul al XV-lea, cu expresii foarte diferite precum: plictiseala, mândria, liniștea, bucuria, etc.

Printre alte lăcașuri de cult cu care se mândrește orașul sunt: Biserica Sf. Ioan – construită la sfârșitul secolului al XV-lea în stil gotico-renascentist; Biserica și Mănăstirea Franciscană – păstrează picturi în stil baroc-venețian și fresce din secolele al XIV-lea și al XV-lea; Biserica Sfânta Barbara – găzduiește un muzeu de artă sacră cu picturi, gravuri și sculpturi din secolul al XIV-lea până în secolul al XVIII-lea;

Cetatea Sf. Nicolae – unul dintre principalele obiective turistice din Sibenik. Construită în secolul al XV-lea, Cetatea, renumită pentru arhitectura sa gotică, cu ziduri groase si un sistem de aparare bine conservat este vizitată în fiecare an de mii de vizitatori care expolearză meterezele, turnurile și sălile istorice, care includ o capelă medievală și un muzeu care spune istoria acesteia.Impresionanta fortificație se află pe vârful unui deal și oferă vederi panoramice uluitoare ale orașului și ale mării. În sezonul estival, aici au loc mai multe evenimente culturale si concerte;

Palatul Episcopal – o clădire istorică fermecătoare, situată în inima centrului istoric, care datează din secolul al XV-lea ce a fost construită ca reședință a conducătorilor Bisericii Catolice. De-a lungul timpului, palatul a suferit mai multe renovări, dar și-a păstrat intactă frumusețea inițială. Cu arhitectura sa impresionantă, gotico- renascentistă, Palatul oferă vizitatorilor o priveliște încantătoare asupra orașului și a mării. În interiorul palatului se află mai multe camere și curți decorate cu fresce, mobilier de epocă și opere de artă. Aici se află și Muzeul Orașului Sibenik, care găzduiește o colecție vastă de descoperiri arheologice și opere de valoare;
Primaria –o clădire dosebită, un valoros monument în stil renascentist ce a fost construită în secolul al XVI-lea. Este situată în partea de nord a pieței principale a orașului, chiar în fața Catedralei Sf. Iacob;

Parcul Național Krka – situat pe râul Krka, parcul oferă peisaje uluitoare și trasee de drumeții bine marcate, permițând vizitatorilor să exploreze flora și fauna frumoasei zone. Printre principalele atracții ale parcului se numară cascadele Skradinski Buk, ce oferă un spectacol natural încântător cu numeroasele sale piscine naturale în care se poate înota. Ca toate parcurile naționale, este bogat în floră și faună. Există aproximativ 860 de specii de plante, dintre care câteva sunt endemice. Tot aici găsiți și magazine de suveniruri, restaurante și o colecție etnografică cu mori vechi.

Acvariul și Terariul – acvariul include douăzeci de acvarii cu pești și plante din Marea Adriatică, printre care stele de mare, melci și alte organisme care trăiesc în Marea Adriatică. Lângă fiecare acvariu există un ecran care prezintă diferitele specii. Este o modalitate interesantă de a afla despre lumea marină. Acvariul își propune, de asemenea, să arate vizitatorilor impactul pe care deșeurile îl au asupra mediului și viteza cu care aceste se descompun în mare;
Dar Sibenik are si plaje frumoase încadrate în peisaje superbe. Printre acestea se numără:

Banj – plaja orașului ce se bucură de o vedere spectaculoasă asupra centrului istoric. Este o plajă cu pietriș, complet echipată și ideală pentru familiile cu copii, dar și pentru pasionații sporturi nautice;
Solaris Beach Resort – o plaja de nisip ideala pentru relaxare. Plaja este dotată cu dușuri și sezlonguri și este frecventată de cei care iubesc să stea la plajă pe durata întregii zile;

Plaja Jadrija – este o plajă cu pietriș dotată cu toate serviciile. Această plajă a fost preferată de locuitori și vizitatori încă din 1921, când băile s-au deschis pentru prima dată;
Plaja Rezaliste – situată în Brodarica, în suburbiile orașului Sibenik este o plajă cu pietriș potrivită atât pentru copiilor cât și pentru cei care parctică diverse activități sportive.

De asemenea, orașul este un bun punct de plecare pentru excursii cu barca pentru a vă bucura de mare și de priveliști uluitoare. Puteți vizita insulele din apropiere, cum ar fi Kornati și Zlarin (o insulă superbă dituată la doar o jumătate de oră de Sibenik, cu o frumoasă plajă de nisip și păduri de conifere), sau Insula Prvič care se află la doar 15 minute de Zlarin și păstrează atmosfera vechilor sate de pescari.

În ceea ce privește gastronomia, fiind un oraș de pe litoral, bucătăria este gustoasă și bogată și se bazează în special pe pește proaspăt și fructe de mare, dar și specialități cu infulențe italiane. Unele restaurant, extrem de rafinate oferă reinterpretări ale mâncărurilor locale și internaționale. Printre pepratele tipice găsiți scoicile proaspete, preparate în diverse moduri și Scampi (un preparat din fructe de mare) însoțit de garnituri tradiționale dalmate, gătite la abur și asezonate cu ulei de măsline, rozmarin și busuioc.

Trufele sun prezente în diferite feluri de mâcare, de la supă cremă, la orez cu trufe sau paste cu trufe. Nu degeba Croația este denumită “Ţara trufelor sau a diamantelor negre”, cum li se mai spune popular.
Dintre delicoasele preparate din carne se remarcă șunca și friptura de miel, precum și pastele cu carne de vită marinată. Printre deserturile tradiționale se numără Rozata – un fel de crema de caramel pe bază de ou. Ca și băuturi, vinurile, atât cele albe cât și cele roșii sunt excelente. Printre cele albe se numără: Aenona, Maraština, iar printre cele roșii: Postup, Dingač, Faros, Babic și Bolski Plavac.

Trebuie să gustați, de asemenea, și lichiorul local făcut din cireșe negre, pere, afine, smochine, nuci sau petale de trandafir.
Cât privește cazarea, în Sibek găsiți orice tip și categorie de cazare, de la camere și apartamente de închiriat, până la pensiuni, case de vacanță și hoteluri, toate la prețuri accesibile. Cele mai rezervate de turiști sunt hotelurile de la malul mării, situate chiar lângă plajă.
Puteți ajunge în Sibenik atât cu mașina cât și cu avionul. Cele mai apropiate aeroporturi de Sibenik sunt Split (54 km) și Zadar (67 km).

De la aeroportul din Split puteți lua autobuzul până la autogara centrală și de acolo continuați spre Sibenik, (călătoria durează aproximativ o oră și 40 de minute), în timp ce de la aeroportul din Zadar, puteți lua un autobuz care vă va duce la gara centrală din oraș, iar de acolo puteți lua orice autobuz obișnuit până la Sibenik (călătoria durează aproximativ 2 ore).

Puteți vizita orașul în orice moment al anului, deoarece clima în Sibenik este mediteraneană, cu veri calde și uscate și ierni blânde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *