Siracuza – orașul lui Arhimede

Lifestyle Actualitate

Siracuza este unul dintre cele mai vechi orașe din lume, și cu su siguranță, unul dintre cele mai frumoase din Sicilia. Întemeierea sa datează din secolul al VII-lea î.Hr. și de ani de zile a fost patria unor filosofi renumiți, precum Arhimede.

Marele filosof grec Platon a vizitat orașul de trei ori pentru că îl considera potrivit pentru a-și întemeia Republica ideală.

În 2005, Siracuza a fost declarată Patrimoniu Mondial de către Unesco. Orașul păstrează dovezile trecutului său în fiecare colț. Stilurile baroce, grecești și romane se reunesc într-un scenariu irezistibil care povestesc milenii de istorie. Un oraș bogat în artă, arhitectură, arheologie și multe atracții de vizitat. Cea mai veche parte a aşezării, se află pe Insula Ortigia(centrul istoric al Siracusei), legată de uscat prin două poduri.

Plecând de la vechiul nucleu de pe insula Ortigia, puteți admira Catedrala, cu fațada sa barocă care se ridică pe peristilul Templului doric al Atenei din sec. V î.Hr., remodelat în perioada normandă și mai târziu. Alte biserici importante sunt cea a lui San Giovanni alle Catacombe cu cripta San Marziano și Biserica Santa Lucia alla Badia cu pictura lui Caravaggio – „Înmormântarea Sfintei Lucia”.

În Piazza Pancali, pe de altă parte, se află ruinele templului lui Apollo, un sanctuar doric de la începutul secolului sec. VI.

În Parcul arheologic din cartierul Neapolis se află cele mai importante vestigii arheologice din Europ. Aici există rămășițele Teatrului Grec, Amfiteatrul Roman, Templul lui Gerone, Urechea lui Dionis, Mormântul lui Arhimede și Peștera Cordari. De asemenea,la bogăția arheologică trebuie adăugată splendoarea clădirilor renascentiste și baroce.

Piazza Duomo este situată în partea superioară a insulei Ortigia. Pe lângă faptul că este minunată în ansamblu, găzduiește, de asemenea, câteva clădiri foarte importante care merită vizitate, inclusiv Palazzo Vermexio, Palazzo Beneventano, Arhiepiscopia și Palazzo Borgia del Casale.

O altă atracție este Fântâna Arethusa. După ce ați mers pe jos, nu prea mult de la Piazza Duomo, descoperiți încântarea acestei fântâni, a cărei ape curge direct dintr-o peșteră și este înconjurată de legende și mituri.
Castelul Maniace, construit de împăratul Frederic al II-lea în jurul anului 1200 este locul perfect pentru a vă bucura de vederea la mare.

Nu ratați o vizită la Castelul Eurialo, cel mai mare castel datând din epoca antică greacă care a supraviețuit până în prezent. Este situat în frazione din Belvedere și a fost săpat direct în stâncă.

Vizitați Sanctuarul Madonna delle Lacrime, o biserică în formă conică foarte înaltă, care găzduiește o statuie de ipsos ce o înfățișează pe Fecioara Maria, care a lăcrimat în 1953.

De aemenea, Siracuza este perfectă pentru o excursie, distractivă și educativă, cu copiii. Printre cele mai interesante lucruri de făcut este o vizită la Parcul Arheologic Neapolis și la Tecnoparco Museo di Arhimede, care se află la aproximativ 200 de metri de Teatrul Grec. Aici veți găsi un imens parc didactic, dedicat lui Arhimede. Nu ratați o vizită la Acvariul Siracusa , perfect pentru familii, unde puteți admira formele de viață ale Mediteranei, o parte dedicată peștilor de apă dulce și o secțiune dedicată peștilor tropicali.

Merită să vizitați Muzeul Papirusului (Siracuza este singurul loc, după Egipt în care papirusul crește spontan, îl puteți găsi de-a lungul malurilor râului Ciane). Pentru vizita la muzeu accesați site-ul: museodelpapiro.it

După o zi intensă petrecută vizitând minunile Siracuzei, nu este nimic mai bun decât să luați un aperitiv și să vă relaxați. Seara în Siracuza începe cu un aperitiv pe străzile din Ortigia și apoi poate continua într-una din cafenelele de pe faleza Alfeo. Încercați Kukua Beach sau Lido Zen dacă doriți să luați un aperitiv pe plajă.

Viața de noapte din Siracuza nu este comparabilă cu cea din Ibiza sau Mykonos, dar are multe de oferit, deoarece găzduiește numeroase baruri, pub-uri, disco-baruri și discoteci, unde puteți petrece o seară plină distracție.Majoritatea cluburilor de noapte din Siracuza sunt situate în centrul istoric al orașului pe insula Ortigia.

În ceea ce privește cazarea, Siracusa are o ofertă hotelieră foarte interesantă, cu servicii excelente. Aici veți găsi hoteluri, apartamente, pensiuni și numeroase vile de închiriat. Cazarea în Siracuza este o experiență excelentă pentru toți turiștii, datorită locației sale de coastă, orașul se află în imediata apropiere a numeroaselor plaje de talie mondială.

Siracuza este, de asemenea, o bază excelentă pentru explorarea sud-estului Siciliei. Orașele baroce Noto, Ragusa și Modica, Parcul Plemmirio, Rezervația Naturală Cavagrande del Cassibile sunt câteva dintre excursiile de neratat.

Din punct de vedere culinar, Siracusa se mândrește și cu o gamă largă de mâncăruri și vin(Moscato di Siracusa). Gastronomia are influențe grecești și mediteraniene și se bazează în special pe pește. Printre felurile de mâncare tradițională se numără: paste cu sardine, paste cu ton, supa de pește, fără a uita nenumăratele rețete cu pește-spada.

Legumele, de exemplu, ocupă un loc important în dieta locală. Nu întâmplător, printre cele mai populare feluri de mâncare se numără Caponata( un fel de mancare cu vinete prăjite și alte legume, condimentate cu ulei de măsline, sos de roșii, țelină, măsline și capere) și celebra Pasta alla Norma(paste cu vinete), o specialitate a bucătăriei regionale.
Dintre numeroasele deserturi ale căror tradiții sunt bogate, într-o combinație de istorie și arome, alături de delicatesele pe bază de migdale, Cassata, Cannoli și Granite sunt foarte căutate.

Cassata(prăjitură rotunda însiropată cu sucuri de fructe sau lichior și stratificat cu brânză ricotta și fructe confiate).

Cannoli (un fel de rulouri cu o umplutură dulce și cremoasă care conține de obicei ricotta).

Pentru a ajunge în Siracusa luați un zbor direct – București Catania. Companiile care oferă zboruri directe din România spre Catania sunt Blue Air și Wizz Air.De la aeroprtul din Catania de poate lua autobuzul, sau se poate închiria o mașină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *