Stavanger – „Orașul Petrolului”

Actualitate Lifestyle Travel

Situat pe coasta de sud-vest a Norvegiei, Stavanger este un oraș foarte atractiv, o destinație fascinantă care combină peisaje uluitoare cu o cultura bogată și o atmosferă vibrantă.

Pe lângă faptul că este numit „orașul petrolului ”, Stavanger este un oraș modern și plăcut cu muzee inovatoare, dar și clădiri antice, munți, fiorduri și plaje frumoase ale Mării Nordului, cu o istorie bogată dar și cu o gastronomie rafinată care vă va oferi experiențe culinare deosebite.

Devenit capitala petrolului a Norvegiei din 1966, orașul oferă multe experiențe culturale vizitând muzee, galerii de artă, participând la evenimente muzicale și festivaluri, precum și la tot felul de aventuri în natură.
În ultimii ani, Stavanger a câștigat și mai multe titluri – în 2008 a fost ales Capitală Culturală Europeană, datorită numărului mare de muzee care spun povestea orașului.

Printre cele mai interesante atracții se numără:
Cartierul istoric Gamle Stavanger, sau „Vechiul Stavanger” -un labirint de străzi pietruite și case din lemn din secolul al XVIII-lea, unde mulți artiștii locali și-au stabilit reședința. Aici veți găsi numeroase buticuri, galerii de artă și cafenele confortabile, unde puteți savura un ceai sau o ceașcă fierbinte de cafea și, de asemenea, unde veți avea posibilitatea de a face cumpărături;

Catedrala Stavanger – cea mai mare clădire din lemn din nordul Europei, o capodoperă arhitecturală impresionantă și o atracție foarte populară. Catedrala datează din secolul al XII-lea și de atunci a suferit numeroase restaurări. Pentru afla mai multe despre istoria bogată a acestei impresionante clădiri există mai multe tururi ghidate care vă poartă în jurul catedralei, care este deschisă în fiecare zi din an;

Muzeul Petrolului Stavanger – situat în zona portului, muzeul spune povestea industriei petroliere din Norvegia și importanța acesteia pentru economia țării. Muzeul găzduiește exponate interactive și artefacte. Aici puteți afla despre procesele de extracție a petrolului. Este o modalitate interesantă de a afla mai multe despre industria care a făcut din Stavanger unul dintre cele mai bogate orașe din Norvegia;

Norsk Barnemuseum (muzeul copiilor) – un muzeu cu adevărat inovator, conceput special pentru copii. Interiorul ilustrează istoria copilăriei de-a lungul secolelor, acordând o atenție deosebită jucăriilor. Multe dintre acestea sunt produse de Lærdal, cea mai mare fabrică de jucării din Norvegia, care are sediul în Stavanger;

Jernaldergården – (o fermă reconstruită, la 4 kilometri sud de oraș). Vizitând acest loc este un mod curios de a experimenta viața în Norvegia în epoca fierului. Personalul îmbrăcat în costume speciale vă va întâmpina cu turte făcute pe vatră, așa cum se făceau în vremurile străvechi. Tot aici există expoziții despre tehnici de cultivare, preparare a alimentelor, tăbăcire și creație de obiecte artizanale;

Muzeul orașului Stavanger – renumitul muzeu local, situat la 2,5 kilometri de centru, expune în interior lucrări de artă norvegiană din secolul al XVIII-lea până în prezent, inclusiv pe cele ale cunoscutului pictor local Lars Hertervig (care a trăit aici în a doua jumătate a secolului al XIX-lea). Afară există o mică grădină plină de sculpturi;

Muzeul de Arheologie – Muzeul de Arheologie al Universității din Stavanger păstrează câteva comori cucerite de vikingi în timpul raidurilor lor în toată Europa, (dar nu numai), preum bijuterii datând de acum aproximativ 1.500 de ani, săbii grele și alte artefacte care spun povestea vieții marilor navigatori ai Nordului, ce au locuit în aceste zone în trecut. Vara are loc „Vara vikingilor”, în cadrul căreia se organizează evenimente captivante pentru adulți și copii;

Norwegian Canning Museum (muzeul conservelor norvegiene) – acest muzeu se află într-o fostă fabrică de conserve de pește, funcțională din 1916 până în 1958. (Conservele de sardine au jucat un rol important în istoria culinară din întreaga lume, în special în Stavanger, unde conservele de pește au fost principala activitate industrială la sfârșitul anilor 1800 și începutul anilor 1900).Vizitând încăperile, este posibil să aflați cum funcționa procesul de conservare și să vă faceți o idee despre cum se lucra în fabrică la fiecare nivel. Este un muzeu interactiv, vizitatorul putând să încerce diversele mașini folosite în diferitele etape de conservare a sardinelor, de la sosirea peștelui proaspăt până la afumare în cuptoare, până la așezarea în recipientele corespunzătoare.

Pentrucei care iubesc marea, Stavanger oferă și o serie de trasee care pleacă din portul său. Portul este o zonă deosebit de populară, cu multe locații frumoase care umplu orașul de viață, mai ales în weekend. Puteți să vă îmbarcați pe feribot și să navigați către unele dintre cele mai fascinante insule din regiune, cum ar fi Insula Karmøy sau Insula Rennesøy. Aceste excursii cu barca vă vor oferi oportunitatea de a admira coasta uimitoare a Norvegiei, stâncile maiestuoase și orașele de coastă pitorești.

De asemenea, una dintre cele mai spectaculoase atracții naturale din jurul Stavanger este Preikestolen, sau Stânca Amvonului. Această formațiune de stâncă maiestuoasă se ridică la 604 de metri deasupra nivelului mării și oferă vederi panoramice uluitoare ale fiordului Lysefjord. Pentru a ajunge în vârf și pentru a vă putea bucura de priveliștile spectaculoase va trebui să faceți o drumeție de aproximativ 4 ore (dus-întors).

În ceea ce privește gastronomia, Stavanger este un loc dedicat peștelui și fructelor de mare, dar și o destinație care oferă ceva pentru toate gusturile. Printre mâncărurile tipice se numără somonul afumat (proaspăt și delicios) sau lutefisk ( pește uscat servit cu sosuri tradiționale). Supa și, în general, preparatele din pește sunt foarte rafinate. Acest oraș cu standarde culinare înalte reușește să ofere mâncăruri fantastice la prețuri rezonabile, servite în numeroasele restaurante și în locurile primitoare din oraș și din jurul centrului orașului. Dacă doriți ceva dulce, nu ratați ocazia de a gusta lefse (un fel de clătită norvegiană), sau kransekake ( inele de marțipan servite cu ocazia sărbătorilor de Crăciun).

Cât privește cazarea, Stavanger este un oraș scump. Din cauza activității petroliere, nu numai că prețurile cresc în zilele lucrătoare, dar este foarte greu de găsit un loc de cazare. De aceea e bine să rezervați întotdeauna cu mult timp înainte. Însă, în timpul sezonului de vârf și în weekend prețurile revin la niveluri mai rezonabile. Vara, o altă opțiune de cazare este Mosvangen Camping, care se află la doar 3 kilometri de oraș și este înconjurat de multă verdeață.

Stavanger are un aeroport situat în Sola, la 14 kilometri sud de centrul orașului. Acesta este deservit atât de companii aeriene internaționale cât și de cele interne. Unele zboruri au escală la Oslo, de unde puteți ajunge la Stavanger în doar 50 de minute cu avionul. De asemenea, mai multe companii aeriene low-cost deservesc în mod regulat aeroportul Stavanger, care este ușor accesibil și din Bergen.
În ceea ce privește clima, verile sunt calde, însă iarna temperaturile rămân în general în jurul înghețului, iar vânturile adesea intense pot crește senzația de frig.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *