Strasbourg  – capitala Europei

Actualitate Lifestyle Travel

Strasbourg este capitala provinciei franceze Alsacia, şi în acelaşi timp este considerată şi capitală a Europei deoarece este dăpostul unor instituții europene importante precum: Parlamentul European, Consiliul Europei și Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Orașul, situat în nord-estul Franței, chiar la granița cu Germania, marcată de râul Rin este o destinație fascinantă, plină de o atmosferă deosebită care poate fi percepută doar în timp ce vă plimbați pe străzile sale bogate în istorie și artă.

De-a lungul vremii, Strasbourg a cunoscut o istorie zbuciumată ,orașul fiind anexat și cedat de multe ori, alternând sub stăpânirea Germaniei și Franței. Multă vreme a fost simbolul unei Europe divizate și instabile, tocmai din acest motiv a fost ales ca sediu al Parlamentului European, al Curtii Drepturilor Omului si al Consiliului Europei.
Fiind un pământ disputat între Franța și Germania, de-a lungul secolelor tradițiile și obiceiurile celor două state vecine s-au contopit. Așadar, Strasbourg este un oraș francez plin de viață, cu o influență puternică a culturii germane.

Caracterizat de alei medievale și case mici cu acoperișuri înclinate, orașul conține spiritul trecutului, făcându-i pe vizitatori să experimenteze o adevărată întoarcere în timp.

Printre cele mai interesante atracții se numără:
Catedrala Notre Dame din Strasbourg (unul dintre simbolurile orașului) – construită cu piatră roz din Massiccio dei Voges este o capodoperă absolută a arhitecturii gotice – o „minune a măreției și grației”, așa cum a definit-o Victor Hugo. Piatra roz își schimbă nuanțele în funcție de lumina, ora zilei și culoarea cerului cu lumina caldă a apusurilor de vară. Construcția Catedralei a început în 1015 și astăzi reprezintă unul dintre cele mai mari exemple de stil gotic din Europa. Ceea ce vă atrage imediat atenția este turla sa înaltă, care ajunge la 142 de metri înălțime. Pentru a ajunge în vârful ei trebuie să urcați pe scara cu cele 332 de trepte de unde veți admira priveliștea Strasbourgului de sus. În zilele senine, puteți vedea chiar și Germania. În interior, pe lângă frumoasele vitralii, care creează jocuri intense de lumină și culoare, puteți admira un Ceas Astronomic din epoca Renașterii, accesibil vizitatorilor doar la ora 12:00, cu plata unui bilet. Ceasul astronomic datează din secolul al XVI-lea, iar mecanismul care îl mișcă în prezent este din 1842. Este o capodoperă de ceasornicărie la care au contribuit ingineri, matematicieni, pictori și sculptori. În interiorul catedralei lumina pătrunde prin ferestre foarte înalte, unele foarte vechi datând din secolul al XIII-lea. O orgă mare se află la capătul navei centrale;

Palatul Rohan (situat în apropierea Catedralei) – o clădire în stil neoclasic inspirată din splendoarea caselor pariziene. Terminat în 1742, a fost reședința bogatei familii Rohan, o dinastie de prinți și cardinali. După ce a găzduit patru prinți ai familiei Rohan, astăzi găzduiește trei muzee:

Muzeul de Arte Frumoase care oferă o panoramă fascinantă a istoriei picturii în Europa de la începuturile sale până în 1870 cu pictori italieni, flamandi, spanioli și francezi de calibrul lui Giotto, Botticelli, Rubens, Canaletto, Tiepolo, Goya și Delacroix; Muzeul de Arheologie, care povestește istoria antică a Alsaciei prin descoperiri istorice; Muzeul de Arte Decorative, care expune ceramică, ceasuri vechi, mobilier și mobilier.

La câțiva pași de Catedrala din Strasbourg și Palais Rohan se află alte două muzee:
Muzeu de istorie – o clădire frumoasă, rafinată (în ciuda faptului că a fost folosită cândva ca abator), muzeul spune povestea Strasbourgului din Evul Mediu până în zilele noastre prin descoperiri, mobilier și uniforme și, Muzeul Alsacian (situat pe partea opusă a râului). Acest muzeu este locul potrivit pentru a afla despre artele și tradițiile populare ale regiunii;

La Petite France – cartierul pitoresc care amintește de Veneția. La Petite France este cel mai vechi și mai faimos cartier din oraș care a rămas intact în ciuda trecerii secolelor. Cândva a fost locul în care aici se concentrau atelierele de tăbăcări, pescari și morari. Astăzi este o adevărată carte poștală, cu case tipice cu arhitectură din secolul al XVI-lea, buticuri și magazine tipice.

Este practic o fâșie de pământ în mijlocul apei, o insulă pietonală care împarte râul în cinci brațe unde puteți admira priveliști minunate, străzi înguste pavate, clădirile antice perfect conservate din anii 1500, cu acoperișurile lor înclinate, pastelate. Aici veți admira Barrage Vauban și Ponts Couverts, un set de poduri și turnuri de unde vă puteți bucura de vederi minunate ale orașului. Barrage Vauban este un pod complet închis, declarat Monument Istoric în 1971, în timp ce Ponts Couverts este alcătuit din 3 poduri și 4 turnuri datând din secolul al XIII-lea. Ambele au fost construite în scop defensiv și reprezintă astăzi unul dintre cele mai fascinante locuri din Strasbourg;

Casa Kammerzell – o clădire evocatoare care a aparținut unui bogat comerciant de brânzeturi. Această casă construită de lemn și cu 75 de ferestre este o adevărată capodoperă a arhitecturii alsaciene. Atât fațada, cât și interiorul sunt decorate cu figuri mitologice, animale, războinici, fresce și scări în spirală. Parterul a fost folosit cândva ca depozit, în timp ce apartamentele private erau situate la primul etaj. Astăzi, casa găzduiește un hotel de lux și un restaurant elegant care servește preparate din bucătăria tradițională;

Place Gutenberg – la câțiva pași de Catedrală se află o piață foarte animată, care își ia numele de la Gutenberg, tipograful german care a inventat tiparul modern și care a locuit la Strasbourg aproximativ 10 ani ( 1434 -1444). În centrul pieței se află o statuie ridicată în cinstea lui. În Evul Mediu piața era centrul politic și administrativ al orașului. Astăzi găzduiește Camera de Comerț și Industrie, o clădire renascentistă unde, până la Revoluție se întrunea consiliul orașului liber;

Place Kléber – o piață foarte îndrăgită de locuitorii din Strasbourg. În întregime pietonală și plină de fântâni arteziene, această piață mare este punctul de întâlnire al orașului pentru evenimente culturale și tradiționale majore, iar de Crăciun găzduiește cel mai mare brad împodobit din oraș. Numele său derivă de la un celebru general francez, celebrat prin statuia situată în centrul pieței. Este înconjurată de clădiri impunătoare de epocă în stil rococo și art nouveau. Cea mai importantă este cu siguranță Aubette, o clădire din piatră roz datând din 1770, unde soldații își primeau ordinele de repartizare în fiecare dimineață.

Nu ratați o plimbare cu barca pe canale – fiind un oraș construit pe apele râului Rin un tur cu barca pe canale este cu siguranță cel mai bun mod de a-l admira dintr-o nouă perspectivă. Există mai multe tururi, de durate diferite, care vă vor duce să descoperiți frumosul oraș. Unele circulă doar de-a lungul canalelor care traversează centrul istoric, în special în Petite France, altele merg până la clădirile instituțiilor europene.

Pasionații de cumpărături nu pot rata o plimbare în zona centrală a orașului, plină de magazine și buticuri de tot felul. Rue des Grandes Arcadies, supranumită strada comercială, este cea mai prestigioasă dintre toate. Pentru cei care caută branduri de lux și accesorii la modă există multe buticuri în Strasbourg. Cei care preferă produsele locale se pot orienta spre vin regional, foie gras, lichioruri, kougelhopfs, macaroons, turtă dulce și mulți alți biscuiți tradiționali.

În ceea ce privește gastronomia, Alsacia este o regiune viticolă grozavă, iar Strasbourg este renumit pentru sutele de restaurante și pub-uri deschise către noile tendințe și bucătării etnice. Printre preparatele tipice de gustat, mai ales în zona Petite France, se numără: Bibeleskäs (o specialitate germanică din brânză proaspată care se serveste cu cartofi fierți), Pretzel (faimosul covrig), Foie Gras (considerat un preparat de lux, făcut din ficat de rață sau de gâscă) și Bredele (dulciuri și biscuiți care se prepară în special în perioada Crăciunului).

Cât privește cazarea, fiind un oraș atât antic cât și tradițional, cosmopolit și modern, cu un mix de cartiere diferite, veți găsi cazare pentru toate buzunarele și gusturile. Există o gamă largă de hoteluri, pensiuni și apartamente, evident la un cost mai mare în centru lângă Petite France și Catedrală. De asemenea, dacă mergeți în zone din afara centrului, există locuri de cazare cu un raport calitate-preț excelent, mai ales că rețeaua densă de transport permite călătorii rapide și conexiuni rapide, chiar și pentru cei care aleg să doarmă în afara centrului.

Orașul Strasbourg este deservit de aeroportul internațional „Strasbourg-Entzheim”, care se află la aproximativ 10 kilometri de centru, unde aterizează zboruri din diferite orașe europene, operate de Air France cu legături directe sau de diverse companii europene cu escală. La Strasbourg se poate ajunge ușor și cu trenul datorită a două linii de mare viteză care durează doar 2 ore și 20 de minute de la Paris. Pentru a ajunge de la aeroport în centrul orașului există trenuri directe a căror călătorie durează 9 minute.

Clima în Strasbourg este climă semi-continentală, cu ierni destul de reci și înzăpezite și veri fierbinți. Precipitațiile nu sunt niciodată abundente, dar primăvara vremea este foarte instabilă. Prin urmare, este mai avantajos să organizați o vizită în timpul verii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *