Donald Trump

SUA – Curtea Supremă autorizează administraţia Trump să continue desfiinţarea Departamentului Educaţiei

Externe

Curtea Supremă a SUA majoritar conservatoare l-a autorizat provizoriu luni pe preşedintele american Donald Trump să îşi continue desfiinţarea programată a Departamentului Educaţiei, precum şi reducerea masivă a efectivelor acestui departament, potrivit agenției de presă AFP.

În martie, Departamentul Educaţiei a anunţat o reducere de aproape 50% a personalului, cu puţin timp înainte ca Trump să semneze un ordin executiv ce dădea şefei acestui departament, Linda McMahon, instrucţiunea de a „începe eliminarea departamentului o dată pentru totdeauna”. Un proiect aşteptat şi aplaudat de dreapta americană, dar care necesită aprobarea Congresului.

Circa 20 de state, precum şi sindicate din învăţământ au contestat în justiţie aceste decizii, subliniind că guvernul încalcă principiul separării puterilor printr-o imixtiune în prerogativele Congresului.
Un judecător federal din Boston (nord-est) le-a dat dreptate în mai, suspendând ordinul executiv şi ordonând reintegrarea a sute de funcţionari disponibilizaţi.

Curtea Supremă, formată din nouă judecători, a anulat această suspendare, contrar votului a trei progresişti. Judecătoarea Sonia Sotomayor a acuzat, în numele celor trei progresişti, o „decizie ce nu poate fi apărată”.
„Atunci când puterea executivă îşi anunţă intenţia de a încălca legea, apoi pune această promisiune în aplicare, datoria puterii judiciare este de a bloca această ilegalitate, nu de a o facilita”, scrie ea.

Impactul acestei desfiinţări anunţate nu este comparabil cu cel pe care o astfel de măsură ar avea-o într-o ţară cu sistem centralizat unde educaţia este administrată la nivel naţional. În SUA, acest domeniu este în cea mai mare parte apanajul autorităţilor locale.

Departamentul Educaţiei din SUA are cu toate acestea un rol important, în special prin subvenţiile federale acordate şcolilor aflate în zone defavorizate pe plan economic şi social.
El nu poate fi desfiinţat complet fără adoptarea unei lege ce necesită 60 de voturi în Senat, unde republicanii dispun în prezent de 53 de mandate.

Săptămâna trecută, Curtea Supremă a deschis calea pentru disponibilizări masive de funcţionari federali dorite de Donald Trump, anulând o decizie a unui tribunal de primă instanţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *