Procurorul general al SUA a eliminat, din prima zi în funcţie, o unitate a FBI de combatere a ingerinţelor străine în alegerile din Statele Unite, înfiinţată după acuzaţiile de implicare a Rusiei în favoarea lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din 2016, potrivit agenției de presă AFP.
„Cu scopul a elibera resurse pentru priorităţi mai urgente şi a pune capăt riscurilor de a vedea în continuare instrumentalizarea şi abuzul de puteri discreţionare ale procurorilor, +Foreign Influence Task Force+ este desfiinţată”, a scris Pam Bondi într-o directivă datată miercuri.
Această unitate a poliţiei federale a fost creată în 2017 cu scopul de a „identifica şi contracara operaţiunile nefaste de influenţă străină ţintind Statele Unite„, potrivit declaraţiei sale de misiune de pe site-ul FBI.
Acuzaţiile de ingerinţă străină în alegerile americane luaseră amploare în mod deosebit cu un an înainte, în timpul primei campanii victorioase a lui Donald Trump, cu Rusia în centrul suspiciunilor.
Moscova a negat constant orice implicare în alegerile prezidenţiale din 2016 – mai ales utilizarea raportată a hackerilor şi a „trolilor” pe reţelele sociale -, în pofida unui consens între agenţiile federale americane în această chestiune.
Un raport din 2019 al procurorului special Robert Mueller a stabilit în special că statul rus „a intervenit sistematic în alegerile prezidenţiale din 2016”.
Procurorul a mai scris că nu a găsit „dovezi suficiente” de coluziune între membrii echipei lui Trump şi Rusia, în ciuda numeroaselor contacte.
În 2023, un raport al procurorului special John Durham, numit de prima administraţie Trump, a concluzionat că ancheta FBI privind suspiciunea de coluziune între Moscova şi Donald Trump în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016 a fost lansată pe baza unor „informaţii brute care nu au fost analizate sau coroborate”. El a denunţat, de asemenea, lipsa de „obiectivitate” din partea FBI în gestionarea acestui dosar foarte politic.
De atunci, Donald Trump a susţinut mereu că a fost complet „exonerat” de acest „Russiagate”, în ciuda declaraţiilor lui Robert Mueller afirmând că, dacă raportul său „nu concluzionează că preşedintele a comis o infracţiune, nici nu-l exonerează” în chestiunea obstrucţionării anchetei de către republican.
În 2020, înainte de alegerile prezidenţiale, serviciile de informaţii americane au estimat că Rusia lucra din nou pentru a-l ajuta pe Donald Trump.
Preşedintele republican a denunţat atunci o „campanie de dezinformare” lansată, în opinia sa, de către democraţi.