Lionel Messi

Tricourile purtate de Messi la CM 2022 – vândute la licitaţie cu 7,8 milioane de dolari

Sport

Un set de tricouri purtate de Lionel Messi în cursul campaniei victorioase a Argentinei la Cupa Mondială de fotbal din 2022 din Qatar, inclusiv cel din finala câștigată în fața Franței, a fost vândut cu 7,8 milioane de dolari în cadrul unei licitații organizate joi de Sotheby’s, a anunțat compania cu sediul la New York, citată de AFP.

Prețul de vânzare, care include taxe și comisioane (oferta finală a fost de 6,5 milioane de dolari), este mai mic decât estimarea de peste 10 milioane de dolari prezentată de Sotheby’s, dar este, potrivit casei de licitații, „unul dintre cele mai mari pentru un articol de colecție sportivă”, care reflectă entuziasmul colecționarilor bogați pentru aceste obiecte.

Numele cumpărătorului care a plătit această sumă pentru a obține lotul unic de tricouri „legat de vârful carierei celui mai titrat fotbalist din istorie”, așa cum l-a descris Brahm Wachter, specialistul în sport de la Sotheby’s, nu a fost dezvăluit.

Recordul pentru cel mai scump tricou din istorie vândut la licitație rămâne în continuare cel al legendei americane a baschetului Michael Jordan, purtat în timpul finalei ultimului său titlu de campion al NBA cu Chicago Bulls, în 1998 (10,1 milioane de dolari, în septembrie 2022).

Pe locul următor se află tricoul cu numărul 10 al Argentinei purtat de Diego Armando Maradona în memorabilul sfert de finală câștigat în fața Angliei (2-1), la Cupa Mondială din 1986 (9,3 milioane, în mai 2022).
Trei oferte s-au succedat pentru tricourile lui Messi, în cadrul acestei vânzări care a avut loc pe internet, începând din 30 noiembrie.

Tricourile cu faimoasele dungi albastre și albe au fost purtate căpitanul Argentinei în primele reprize ale meciurilor din faza grupelor cu Arabia Saudită și Mexic, apoi cele din partidele cu Australia (optimi de finală), Olanda (sferturi de finală) și Croația (semifinale), precum și în finala câștigată de sud-americani la loviturile de departajare în fața Franței lui Kylian Mbappe.

Cu șapte goluri și victoria finală, căpitanul Argentinei, în vârstă de 35 de ani la momentul respectiv, a cucerit titlul suprem care lipsea din palmaresul său impresionant, luându-și astfel revanșa după eșecurile din cele patru ediții anterioare și deschizând calea către cel de-al optulea Balon de Aur, pe care l-a cucerit pe 30 octombrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *