UE a alocat Republicii Moldova un nou ajutor în valoare de 250 de milioane de euro

Externe

Uniunea Europeană a alocat o nouă anvelopă financiară în valoare de 250 de milioane de euro pentru a sprijini Republica Moldova în 2025 în faţa şantajului energetic al Moscovei după oprirea livrărilor de gaz rusesc către regiunea separatistă Transnistria, potrivit agenției de presă AFP.

„Facem astăzi un pas esenţial pentru a ajuta Republica Moldova să reia controlul asupra destinului său energetic”, a declarat comisarul UE pentru extindere, Marta Kos, aflată în vizită oficială la Chişinău.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denunţat şantajul cu energia al Moscovei, promiţând să ofere fostei republici sovietice o integrare completă pe piaţa energiei a Uniunii Europene, disociind-o de Rusia.
După declanşarea războiului în Ucraina vecină, Republica Moldova, cu o populaţie de 2,5 milioane de locuitori şi care este în negocieri pentru aderarea sa la UE, denunţă un război hibrid orchestrat de Kremlin, între criză energetică, dezinformare şi interferenţă electorală.

Sub perfuzia ajutorului internaţional, Republica Moldova se confruntă acum cu întreruperea livrărilor Gazprom via Ucraina, care alimentau Transnistria, în urma expirării contractului de tranzit între Kiev şi Moscova.
Gazprom a refuzat să recurgă la alte itinerarii, invocând un litigiu financiar cu privire la nivelul datoriei de reglat cu Republica Moldova.

Urmare a acestei situaţii, Transnistria, regiune care se sustrage controlului autorităţilor de la Chişinău după un război în 1992, în urma prăbuşirii Uniunii Sovietice, se confruntă de la începutul lui ianuarie cu tăieri de termoficare, apă caldă şi electricitate.

Însă, datorită unui prim ajutor de urgenţă de 30 de milioane de euro anunţat de Bruxelles săptămâna trecută, Republica Moldova a putut să transporte gaz european spre teritoriul separatist.
Bruxellesul a pus pe masă o nouă propunere de 60 de milioane de euro pentru a acoperi nevoile regiunii până la mijlocul lui aprilie, potrivit guvernului de la Chişinău, însă acest ajutor este condiţionat de respectarea libertăţilor şi drepturilor omului în regiune.

Preşedinta proeuropeană Maia Sandu, aflată la putere din 2020, a salutat sprijinul constant al UE în situaţiile dificile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *