USR face apel la rațiune și solicită Guvernului Ciolacu 2 să renunțe la noua taxă pe stâlp, taxă încercată și de Guvernul Ponta în 2014, cu rezultate catastrofale, după cum avea să recunoască, ulterior, chiar Victor Ponta, fost premier PSD și până de curând consilier al lui Marcel Ciolacu. USR va utiliza toate instrumentele parlamentare pentru ca această nouă taxă să nu păgubească România de două ori: o dată prin frânarea sau chiar anularea unor investiții extrem de necesare, a doua oară printr-o eventuală returnare a banilor încasați la buget, așa cum s-a mai întâmplat în 2017.
„Sistemul energetic din România are nevoie de investiții pentru că singura metodă să scadă prețul la energie este să avem mai multă energie. Pentru asta, trebuie încurajate investițiile, însă noua taxă frânează fix investițiile. Rezultatul va fi că nu vom putea obține o cantitate mai mare de energie, iar românii vor continua să plătească un preț mai mare pentru fiecare KWh consumat. În plus, odată ce crește prețul la energie, se vor scumpi toate produsele”, declară Radu Miruță, deputat USR, membru în Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.
Reamintim că taxa pe stâlp a fost prima dată introdusă în 2014 de Guvernul Ponta și nu doar că nu a adus încasările scontate la bugetul de stat, dar investitorii au atacat în instanță deciziile de impunere și au câștigat, astfel că statul a fost obligat să returneze, prin compensare cu alte impozite, banii adunați din taxă.
Chiar și Victor Ponta, cel care a inventat taxa pe stâlp a recunoscut, ulterior, că a fost „o prostie”: „Am zis: uite ce bani o să luăm, după aia ne-am dat seama că nici nu am luat niște bani și am și stricat niște lucruri care merg bine”.
Ca orice taxă nouă și majorare a celor deja existente, taxa pe stâlp va antrena facturi mai mari pentru români și, apoi, scumpiri în lanț la toate produsele.
Pentru ca România să aibă mai multă energie în bandă, USR solicită partidelor care formează Guvernul Ciolacu 2 să voteze propunerea USR prin care se interzice închiderea termocentralelor pe bază de cărbune până când nu este pus altceva în schimb. Depus de deputații Radu Miruță și Cristina Prună, proiectul este în Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională. Comunicat de prersă – USR.