Spania este una dintre acele țări la care te poți gândi ca la o scurtă evadare, pentru că este plină de orașe celebre care pot fi văzute chiar și într-un singur weekend.
Valencia ar putea fi una dintre destinațiile de pe listă, chiar și pentru a vizita doar Orașul Artelor și al Științelor, un complex fomat din mai multe clădiri futuriste, proiectate de arhitecții Santiago Calatrava și Felix Candela, sau Bioparcul, o grădină zoologica, care se întinde pe o suprafață de 10 de hectare, unde animalele nu stau în cuști, ci în habitate naturale.
Complexul este format din: Muzeul de Știință, Emisfericul – ecranul pe care rulează proiecțiile este de forma unei emisfere (jumatatea de sferă), Umbrarul – o mică gradină botanică în aer liber, Palatul Artelor Reina Sofia, un Pod peste grădinile Turia si Agora, Delfinariul sau Oceanograful, cu 500 de specii în replici ale principalelor ecosisteme marine din lume.
Pentru orar și taxe de intrare, poți verifica site-ul oficial: https://www.cac.es/en/home/planea-tu-visita/horario-y-tarifas/tarifas.html.
Poți vizita de asemenea plaja, parcurile și, nu în ultimul rând Centrul Vechi.
Din Orașul Artelor și al Științelor poți face o plimbare pe jos, cam 2 kilometri, până în apropierea Centrului Vechi. Pe acest traseu îți va atrage atenția Parcul lui Gulliver, un complex cu tobogane sub forma uriașului Gulliver,care poate fi un popas perfect, o opțiune excelentă pentru un alt tip de atracție turistică.
Parcul Gulliver este deschis între orele 10:00 – 17:30 (deși acest orar poate fi prelungit până la ora 21:30 în timpul verii).Intrarea este gratuită.
Plaja nu e prea departe de Orașul Artelor și al Stiințelor, iar Centrul Vechi e situat pe undeva pe lângă podurile Real, Trinitat si Fusta.
În Centrul Vechi vei întâlni clădiri vechi și noi, de la castele și turnuri medievale la clădiri cu arhitectură Art Deco sau modernistă, multe străduțe înguste, pline cu de terase, cafenele boeme, galerii de artă, baruri, magazine cochete cu haine create de mici designeri, suveniruri, graffitiuri si multe altele.
Poți vizita Catedrala din Valencia construită între secolele al XIII-lea și al XV-lea. Turiștii vizitează Catedrala din Valencia pentru a vedea Sfântul Gral, pocalul din care a băut Iisus la Cina cea de Taină. De asemenea, Catedrala găzduiește lucrări deosebite ale unor artiști italieni dar și ale unor pictori locali, din care se remarcă cele semnate de Goya (în Capela Borgia).
Alte obiective turistice care nu trebuiesc ratate sunt: Plaza de la Virgen, Turnul El Miguelete, Plaza de la Reina, La Llotja de la Seda sau Porta de Seranos.
De asemenea Mercato Central – Piața Centrală, nu poate fi ocolită, fiind situată în centrul istoric al Valenciei, care păstrează farmecul străduțelor vechi, cu bisericile, clădirile și palate pline de istorie. Aici vei găsi tot felul de bunătăți, de la fructe și legume la condimente, dar mai ales de pește și fructe de mare.
Odată ajuns aici, trebuie să guști paella. Valencia și împrejurimile sale, este locul în care s-a inventat paella, mâncarea din orez fiartă încet, cu orele, în tipsii largi împreună fructe de mare, cu carne de porc sau iepure. Dar specificul Valenciei este paella cu pui. Unul dintre cele mai bune locuri pentru a gusta paella în Valencia se află pe plajă, de exemplu la Malvarrosa.
Valencia are două plaje principale la Mediterană, Malvarrosa și Las Arenas, destul de late,cu nisip fin și intrare foarte lină în mare. În spatele plajelor există hoteluri și cluburi.
În Valencia și în jurul orașului există plaje uriașe și în unele zone sălbatice și tăiate de dune și vegetație mediteraneană, și fără a ajunge prea departe de oraș.
Așadar, pentru a vizita Valencia ai nevoie de 2 sau chiar 3 zile. Într-o zi poți vizita Orașul Artelor și al Științei, zona nouă și plaja, iar o altă zi trebuie rezervată pentru a vizita zona istorică a orașului și Bioparcul.
Dacă te hotărăști să vizitezi Valencia, pagina Oficiului de Turism al Valenciei este VisitValencia.com. De acolo îți poti lua toate informațiile de care ai nevoie.