PSD

Reacţia PSD – după ce preşedintele a cerut Guvernului să aplice recomandările GRECO

Politica

Partidul Social Democrat a reacţionat, miercuri, imediat, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de a se implementa, prin lege, recomandările GRECO, în special cele privind secţia specială de anchetare a magistraţilor.

PSD a transmis, printr-un comunicat oficial, că raportul de follow-up publicat de GRECO se raportează la evaluarea ad-hoc din luna martie, deci nu are nicio legătură cu referendumul din 26 mai cum fals pretinde președintele Iohannis.

„Raportul GRECO conține concluzii și recomandări care au generat și generează în continuare dispute aprinse în interiorul sistemului judiciar din România. Magistrații înșiși critică Raportul și reclamă erori majore în aprecieri, iar unele concluzii ale GRECO sunt contrare dispozițiilor Curții Constituționale”, spun social-democraţii.

PSD mai menţionează că CSM „pare a se opune mai multor obiecții ridicate de experții GRECO”. „În aceste condiții, oamenii politici trebuie să se abțină de la orice demers până când magistrații și experții nu se vor pune de acord. Poziția PSD este cât se poate de clară: nu va mai pune în discuție nicio modificare a legilor justiției și nu se va mai implica în astfel de controverse până când nu se va ajunge la un consens general în rândul asociațiilor reprezentative ale magistraților din România.

Este o poziție similară cu cea adoptată de Olanda care într-un răspuns oficial adresat GRECO a afirmat că „nu poate implementa recomandările decât cu un larg sprijin al judecătorilor și procurorilor, care până în prezent nu au ajuns la un consens”, a transmis formaţiunea de la guvernare.

PSD mai arată că România nu este singura țară care nu a aplicat recomandările GRECO, în această situație fiind alte 14 state europene, printre care Franța, Germania, Olanda, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *