Vatican – centrul spiritualității creștine

Lifestyle

Vatican – oficial Statul Cetății Vaticanului, este cel mai mic stat suveran din lume, atât ca suprafaţă (44 hectare), cât și ca număr de locuitori (850), este o enclavă pe teritoriul Republicii Italiene, în orașul Roma și singurul stat din lume care a fost declarat Patrimoniu Mondial UNESCO.

Vaticanul – centrul mondial al creștinismului este una dintre cele mai importante atracții pentru pelerini și vizitatori, deoarece găzduiește o colecție unică de lucrări artistice și arhitecturale, de o valoare extraordinară, care merită vizitate.

Pentru credincioși, iubitori de istoria artei și a culturii, o vizită în Vatican este una dintre acele experiențe care trebuie făcută cel puțin o dată în viață. În acest loc bogat în istorie există capodopere arhitecturale uimitoare – cum ar fi Bazilica Sf. Petru, locuri de pace – cum ar fi Grădinile Vaticanului, splendide opere de artă – cum ar fi Capela Sixtină. Statul Vatican este un concentrat de frumuseți artistice care nu are egal. Datorită dimensiunilor reduse, este ușor de explorat pe jos, dar, datorită bogăției locurilor de interes și a cozilor care apar adesea pentru a admira diversele zone, este recomandat să rezervați minim 6-8 ore pentru o vizită completă a zonei.

Vaticanul este centrul spiritualității creștine, Bazilica fiind ridicată chiar deasupra mormântului Sfântului Petru – primul Papă. Simbolul orașului Vatican este cu siguranță Bazilica Sf. Petru, cea mai mare clădire religioasă din lume, care conține operele geniilor Renașterii italiene, care au proiectat-o și au înfrumusețat-o în secolul al XVI-lea.

Cele două milenii de istorie ale Vaticanului sunt legate de cele ale Bazilicii, prin urmare, începând de la Zidurile Leonine, fiecare clădire religioasă sau civilă este considerată un bun care trebuie păstrat.

Ajungând în Piazza San Pietro(piața Sf. Petru) veți fi fascinați de Colonada cu cele 284 de coloane desfășurate pe patru rânduri și 140 de statui de sfinți, (proiectată de Gian Lorenzo Bernini unul dintre cei mai mari artiști și arhitecți ai barocului), care vă face să priviți spre fațada Bazilicii. Cei care vin în vizită trebuie să treacă controalele de securitate și, cu îmbrăcăminte adecvată, pot intra în lăcașul de cult.

Bazilica Sf. Petru este un exemplu de arhitectură barocă și este punctul de întâlnire zilnică, cel mai frecventat din lume, de credincioșii catolici de pe tot mapamondul. Bazilica este o operă de artă nu numai pentru arhitectura sa grandioasă, ci și pentru ceea ce conține în interiorul său.

De fapt, bogatele sale decoruri, mozaicurile și marile opere de artă pe care le include sunt cu siguranță bijuteria incontestabilă a artei religioase din Roma. Cele mai faimoase opere pe care nu le puteți rata sunt: Baldacchinul lui Bernini și statuia Pieta, a lui Michelangelo. Sub Bazilica Sf. Petru puteți continua turul coborând în Grotelele Vaticanului, care conțin capele dedicate unor sfinți, locuri de înmormântare a regilor, reginelor și papilor.

Cupola Bazilicii – în dreapta intrării în Bazilică, pe lângă Porta Santa(ușa sfântă), puteți urca cele 551 de trepte pentru a ajunge în vârf .De asemenea, puteți lua liftul la nivelul terasei și apoi continuați pe jos (320 de trepte).

Odată ce ați ajuns în cel mai înalt punct al Bazilicii vă veți putea bucura de o vedere spectaculoasă asupra Romei.

Pentru cei care doresc să aprofundeze vizita Bazilicii și să nu piardă timpul la coadă, este reomandat să rezervați intrarea (cu un ghid audio) pe: www.ticketsrome.com.

Nu departe, se află Muzeele Vaticanului și Capela Sixtină. Muzeele Vaticanului primesc în fiecare an peste șase milioane de vizitatori și reprezintă una dintre cele mai bogate comori de opere de artă din lume.

Vizitarea Muzeelor Vaticanului poate fi o experiență foarte solicitantă, datorită dimensiunii lor și a vastității colecțiilor găzduite, vizita poate dura de la câteva ore, până la o zi întreagă.

Ar trebui să faceți o selecție a zonelor muzeelor care vă interesează cel mai mult și să decideți ce se poate vedea mai repede, în funcție de timpul pe care îl aveți la dispoziție.

Muzeele Vaticanului au fost fondate sub patronajul pontifilor Clement al XIV-lea și Pius al VI-lea. Aceștia au fost printre primii care au permis accesul la colecțiile de artă publicului larg, promovând astfel cultura în rândul maselor. Prima clădire din complexul muzeal a fost Muzeul Pio-Clementin( după numele celor doi papi). Astăzi există 13 muzee, printre care: Muzeul Gregorian Egiptean fondat în anul 1839 de Papa Grigore al XVI-lea.

O vizită la Muzeul Egiptean Gregorian este interesantă pentru a înțelege relația Romei antice cu cultura egipteană a vremii. Aici există în mare parte artefacte din Egiptul roman și Roma egipteană. Există numeroase monumente aduse din Egipt de diverși împărați, pentru a înfrumuseța locurile publice ale orașului, dar și diverse statui sculptate la Roma, pe exemplul sculpturilor egiptene precum cele găsite în Villa Adriana din Tivoli și păstrate în camera a treia.

Același Papă a fondat Muzeul Gregorian Etrusc care găzduiește opere ale celor mai buni maeștri italieni. Aici puteți vedea de la bijuterii romane, porțelanuri și obiecte de fildeș până la fresce din secolul al XVI-lea.

Unul dintre muzeele mai noi este Pinacoteca Vaticanului( expoziție de picturi deschisă în anul 1932). Tablourile expuse aici sunt ale unor mari artisti cum ar fi: Leonardo DaVinci, Bernini sau Raphael.

Turul muzeelor Vaticanului include și Capela Sixtină, unde, puteți admira opere de artă de cea mai bună calitate, printre care celebrul tavan pictat de Michelangelo sau “Cina cea de taină” de pe zidul altarului (opera lui Cosimo Rosselli).

Școala din Atena(școala ateninană) – în una dintre cele patru camere ale Palatului Apostolic se află Școala din Atena, o frescă de o valoare inestimabilă, creată de Raffaello Sanzio în jurul anului 1509. Papa Iulius al II-lea i-a cerut lui Raffaello să creeze o scenă din lumea clasică care a reprezentat rădăcinile civilizației romane. Pictorul s-a îndreptat spre rădăcinile grecești ale civilizației europene. În centrul operei se află Platon și Aristotel și în jurul lor mulți dintre cei mai importanți filozofi și personaje din istorie.

O altă atracție sunt Gradinile Vaticanului care se întind pe o suprafaţă de 23 de hectare, ocupând aproape două treimi din suprafaţa oraşului. Aici vă puteți plimba printre trandafiri, diferite specii de plante, fântâni, iazuri, pâraie artificiale și locuri de rugăciune foarte interesante și pitorești, perfect integrate cu natura. De secole, unicitatea botanică și arhitecturală a gradinilor a fost îngrijită de cei mai buni grădinari din lume. Ele sunt o zonă oarecum privată a Vaticanului, nu sunt întotdeauna accesibile publicului. Grădinile au fost prima dată amenajate de Papa Nicolae al III-lea.

În Vatican există multe alte locuri memorabile, cum ar fi Capela Paolina, care totuși este închisă publicului, și Scala Regia care duce la Palatul Apostolic (reședința oficială a Papei).

Pentru a servi masa, aveți posibilitatea de a merge pe jos sau cu metroul în afara orașului Vatican. Localurile din imediata apropiere sunt adesea prea scumpe. Puteți găsi un raport calitate / preț mai bun dacă mergeți pe Via Germanico către Via Marcantonio Colonna.

De asemenea, luați în considerare utilizarea unuia dintre oficiile poștale din Vatican – Vatican Post, care se bucură de o reputație excelentă. Cu siguranță, rudelor sau prietenilor le-ar plăcea să primească o carte poștală din cel mai mic stat suveran din lume. Oficiul poștal din Vatican are propriile timbre poștale emise la puțin timp după înființarea sa oficială (11 februarie 1929).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *