Verbania este un oraș piemontez, încântător situat de-a lungul malului Lacului Maggiore. Datorită parcurilor și grădinilor sale luxuriante, orașul este cunoscut astăzi cu numele de „Grădina Lacului Maggiore”.
Încă din secolul al XIX-lea, datorită priveliștii minunate în care este încadrată, Verbania a devenit o destinație elegantă căutată în special de elita culturală din toată Europa. Astăzi este, de asemenea, o destinație ideală pentru cei care caută un colț fermecător pe malurile sugestive ale Lacului Maggiore, ce se deschide de aici spre sud, încadrând insulele Borromee, palatele și grădinile lor fermecate, care, de-a lungul vremii au fost surse de inspirație pentru artiști, scriitori și muzicieni din întreaga lume.
Orașul Verbania s-a născut din unirea mai multor centre mici, printre care Intra și Pallanza care reprezintă, cele mai vechi nuclee din zonă. Centrul istoric este un cufăr de comori unde veți putea admira palate antice și clădiri religioase în stil romanic, precum și vilele și alte mărturii istorice elegante. Inima orașului este Piazza Mazzini, pe malul lacului, unde se găsesc multe baruri și cluburi, fiind un loc de întâlnire pentru localnici și turiști.
Printre cele mai interesante atracții se numără:
Intra – aici se află numeroase clădiri în stil baroc și neoclasic ce ies în evidență printre străzile înguste. Malul pietonal al lacului care este înconjurat de castani, leandrii, magnolii și conifere și găzduiește atât portul vechi, cât și cel nou;
Bazilica San Vittore – situată în centrul istoric, biserica a fost construită în locul în care în trecut exista o clădire religioasă care data din secolul al V-lea. Noua clopotniță a fost construită în secolul al XIX-lea. În interiorul bisericii se află o orgă din secolul al XVIII-lea și un tablou vechi a lui Daniele Ranzoni;
Biserica Madonna di Campagna – proiectată în secolul al XVI-lea de Giovanni Beretta da Brissago și construită în locul unei clădiri anterioare în stil romanic din care a mai rămas doar clopotnița. Biserica, construită în stil renascentist, cu trei nave si un felinar octogonal este considerată monument național. În interior există fresce de la mijlocul secolului al XVI-lea, în timp ce capela Madona delle Grazie găzduiește o frescă din secolul al XV-lea și picturi de Camillo Procaccini;
Palazzo Viani – Dugnani –o clădire în stil baroc care datează din secolul al XVII-lea situată în Pallanza ce găzduiește în prezent Muzeul Peisajului. Complexul construit de familia Viani devenise, la mijlocul secolului al XIX-lea un loc frecventat de mulți scriitori și artiști precum Alessandro Manzoni, Ruggero Bonghi și Giovanni Berchet. În Muzeul Peisajului, există fresce care datează din secolul al XV-lea și picturi de origine lombardă și piemonteză, cuprinse între secolul al XV-lea și al XX-lea. În interior se află și o galerie cu lucrări ale sculptorului impresionist Paolo Troubetzkoy, precum și o zonă rezervată arheologiei;
Villa Taranto – situată Pallanza, chiar de-a lungul malului Lacului Maggiore, este una dintre cele mai frumoase reședințe din Verbania. În prezent clădirea găzduiește prefectura Verbania și nu poate fi vizitată. În schimb, în jurul vilei există o frumoasă Grădină Botanică deschisă publicului, unde se pot admira terase, fântâni spectaculoase, cascade și peste douăzeci de mii de specii de plante. Grădina împărțită în diferite zone precum sere, grădini terasate, paturi de flori, o grădină de iarnă, erbari cu specii din America de Sud, Noua Zeelandă și Australia este considerată o adevarată capodoperă a grădinăritului;
Villa San Remigio – situată pe dealul Castagnola, vila care datează de la sfârșitul anilor 1800 este împodobită cu splendide fresce policrome. Aici au locuit marchizul Silvio della Valle di Casanova, muzician și scriitor, și faimoasa pictoriță irlandeză, Sofia Browne. Parcul alăturat include grădina de legume medievală, grădinile Letizie și Sapori și o livadă. În prezent grădinile sale pot fi vizitate doar cu programare;
Isolino di San Giovanni – micuța insulă aparține și ea orașului Verbania și face parte din arhipelagul Insulelor Borromee. Insulița își ia numele de la un oratoriu care adăpostește aici o cristelniță cu hramul Sfântului Ioan Botezătorul. Insulița, care a devenit în 1632 proprietatea familiei Borromeo găzduiește un frumos palat înconjurat de un parc. Palatul a fost reamenajat de mai multe ori iar aspectul său actual derivă din lucrările efectuate în secolul al XIX-lea. De asemenea,insula a fost locuită și de artiști iluștri precum dirijorul Arturo Toscanini.
Pasionații de cumpărături pot merge în centrele istorice Intra și Pallanza unde se găsesc o varietate de magazine, de la îmbrăcăminte și încălțăminte, până la suvenirui și meșteșuguri locale. Tot în aceaste zone există o gamă largă de cluburi și de asemenea, au loc multe evenimente. Oferta de cluburi de noapte la modă este foarte variată și capabilă să satisfacă toate gusturile pasionaților de distracții.
În ceea ce privește gastronomia, poziția centrală a orașului Verbania se reflectă în bucătăria sa tipică, într-un amestec de arome piemonteze și lombarde.
Zona este renumită pentru producția de brânzeturi de munte cum ar fi Ossolano d’Alpe din lapte de vacă, cu o aromă dulce și intensă, iar cel mai cunoscut este cașcavalul Bettelmatt. Inevitabilă este mămăliga asezonată și combinată cu diverse brânzeturi topite.O tradiție foarte veche în întreaga provincie este aceea a prelucrării și transformării cărnii în cârnați, șuncă și salamuri, printre care mortadela Ossola. De asemenea, sunt foarte delicioase mâncărurile din pește de apă dulce – bibanul fiind cel mai apreciat. Printre mâncărurile tipce remarcă cu siguranță Risotto de biban( orez gătit încet și asezonat cu file de biban proaspăt). Cei care preferă carnea nu pot rata carnea înăbușită servită cu mămăligă.
Cât privește cazarea, orașul oferă o gamă excelentă de facilități de cazare, de la hoteluri, pensiuni primitoare până la apartamente de închiriat. Printre cele mai căutate locuri de cazare sunt cele situate de-a lungul malului Lacului Maggiore care ofera o priveliste magnifică. Aici prețurile sunt mai ridicate, dar mai departe de lac găsiți structuri de cazare cu prețuri mai mici.
Pentru a ajunge în Verbania, cel mai apropiat aeroport este Milano Malpensa, care se află la aproximativ 100 de km. De acolo vă puteți continua călătoria cu autobuzul sau cu trenul, ori puteți închiria o mașină.