Zilele Europene ale Patrimoniului au fost sărbătorite în perioada 21-22 septembrie la sediul Ambasadei României la Paris. Găzduită în Palatul Béhague din apropierea Turnului Eiffel, Ambasada României și-a deschis porțile miilor de vizitatori care au dorit să viziteze superbul palat.
ES Ioana Bivolaru, Ambasadoarea României în Franţa a declarat : „Les Parisiens” – aşa este semnat unul din zecile de mesaje pe care le-au scris în Cartea de aur vizitatorii noştri de la Zilele Patrimoniului/ Journees europeennes du patrimoine.
Mii de oameni au vizitat Palatul Behague / Ambasada României în Franţa, mulţi necunoscuţi care, într-o clipă, ne-au devenit prieteni! Şi ce prieteni! Dintre cei care au auzit de tine şi au sosit la prima oră şi s-au aşezat la o coadă lungă în stradă, ca să vadă „ce e în spatele porţilor ăstora splendide de lemn sculptat pe lângă care trec zilnic cu bicicleta” sau care se gândeau că „precis faceţi ceva de seamă, că am văzut schele pe clădire luni la rândul” sau care au fost încântaţi că „am văzut în sfârşit această minunăţie de palat despre care am citit în Le Monde”!
Am avut cu adevărat o sărbătoare de spirit, când am avut „uşi deschise” la Zilele Patrimoniului, într-o zi de toamnă luminoasă, când Palatul şi grădina Behague pur şi simplu au strălucit, „luate cu asalt” de oameni avizi de cultură, iubitori de istorie, cunoscători de artă, generoşi în mărturisirile lor şi recunoscători pentru bucuria „de rang înalt” de a vizita Palatul.
Mulţumiri echipelor reunite ale Ambasadei, Consulatul General al României la Paris, Institutului Cultural Român la Paris. Mulţumiri speciale Banca Transilvania, pentru gestul generos de a susţine un segment al uriaşului proiect de restaurare a Palatului Behague. Mulţumiri directorului general al Institutul Naţional al Patrimoniului, doamna Oana Zaharia, directorului Muzeului Naţional Brukenthal, dr. Alexandru Chituţă, precum şi celor doi excepţionali restauratori, Ilie Mitrea şi Ioan Brai, care au realizat, cu o pricepere şi dedicaţie exemplară restaurarea, conservarea şi retapiţarea, la nivel de intervenţie de patrimoniu, a peste 70 de piese principale de mobilier din cadrul Palatului, cărora practic le-au dat o a doua viaţă.”
Alexandru Chituţă a declarat: „În acest an am început împreună cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu Ambasada României în Franţa un program de restaurare a pieselor de artă şi mobilier din Palatul Behague din Paris. Este sediul României în centrul Franţei. Anul acesta acest Palat a găzduit Casa României la Jocurile Olimpice din Paris. Este un proiect început în urma dialogului şi a colaborării cu ES doamna Ioana Bivolaru, Ambasadoarea României în capitala Franţei care şi-a propus acest deziderat de a readuce la frumuseţea de odinioară atât clădirea cât şi patrimoniul mobil. Muzeul Naţional Brukenthal are un laborator de restaurare în care activează experţi restauratori foarte buni având în CV numeroase piese restaurate, unele de o valoare excepţională. Doi dintre restauratorii noştri, Ilie Mitrea şi Ioan Brai s-au aflat în acest an la Paris unde au început acest proiect. Este o bucurie dar şi o onoare să restaurăm patrimoniul României aflat la Paris.”