Ziua Culturii Naționale marchează în acest an 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, ‘omul deplin al culturii române’. Ca un omagiu adus poetului, al cărui destin s-a intersectat cu cel al bibliotecii din Iași și al cărui nume instituția îl poartă cu mândrie și demnitate, Biblioteca Centrală Universitară ‘Mihai Eminescu’ organizează expoziția ‘Profiluri eminesciene’.
Deschisă în perioada 15-31 ianuarie 2025, în spațiul expozițional de la etajul I al sediului central, expoziția propune spre vizionare o serie de lucrări atent documentate care dau la iveală detalii cunoscute și necunoscute ale vieții poetului, ‘drumul său împărătesc’ de la Ipotești, în Bucovina, apoi la Blaj, Viena, reîntoarcerea în țară, la Iași și apoi la București. Profilul eminescian se conturează din volumele cu amintiri ale celor care l-au cunoscut (Em. Grigorovitza, Radu I. Sbiera, I.L. Caragiale, I. Slavici, Al. Vlahuță) sau din mărturiile documentare (Aug. Z. N. Pop, Gh. Ungureanu, George Muntean). Nu lipsesc din expoziție ‘Romanul cronologic’ alcătuit de Petru Vintilă sau ‘Viața lui Eminescu’ a lui G. Călinescu.
Lucrările care explorează fațete mai puțin cunoscute ale creației poetice indisolubil legate de biografia sa sunt semnate de Gh. Cardaș, G. Galaction, N. Zaharia, I. Scurtu, Leca Morariu sau de eminescologi de prestigiu precum I. Crețu, Zoe Dumitrescu-Bușulenga, Petru Rezuș. Sunt prezente în expoziție și biografiile romanțate (Octav Mânar, Cezar Petrescu) care au încântat generații de cititori sau volume care îl au ca erou literar pe Eminescu însuși (Jean Bart, Riria, State Dragomir).
Expoziția este vernisată în deschiderea unui eveniment mai amplu, sărbătorirea a 160 de ani de existență a Colegiului Național ‘Mihai Eminescu’ din Iași, care va avea loc în Aulă BCU, miercuri, 15 ianuarie, începând cu ora 13.00.
Invitat: lect. Univ. Dr. Loredana Cuzmici, Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iași.
Comunicat – Biblioteca Centrală Universitară ‘Mihai Eminescu’ Iași