Ziua Internațională a Popoarelor Indigene – 9 august 2022

Lifestyle

Ziua Internațională a Popoarelor Indigene, 9 august 2022 – declarația Înaltului Reprezentant în numele Uniunii EuropeneUniunii Europene:
Cu ocazia Zilei Internaționale a Popoarelor Indigene, UE este solidară cu cele peste 476 de milioane de persoane aparținând popoarelor indigene din întreaga lume – fie că este vorba despre san și khoekhoe din Africa de Sud, despre aymara din zona lanțului muntos andin, despre māorii din Noua Zeelandă, despre samii din nordul Europei, locuitori ai regiunii Sápmi, sau despre inuiții din Groenlanda.

”Ne reiterăm angajamentul ferm față de respectarea, apărarea și exercitarea drepturilor popoarelor indigene, astfel cum sunt prevăzute în Declarația ONU privind drepturile popoarelor indigene și în dreptul internațional al drepturilor omului. Aproape un sfert din suprafața terestră a lumii este locuită de popoare indigene. Acestea sunt protectori și apărători vitali a peste 80 % din diversitatea noastră biologică și au o înțelegere profundă a gestionării durabile a terenurilor. În același timp, popoarele indigene sunt printre cele mai afectate de impactul grav al schimbărilor climatice și al degradării mediului”, se menționează în declarație.

Identitățile popoarelor indigene sunt adesea strâns legate de teritoriile și de limbile lor. Limbile indigene sunt sisteme complexe de comunicare dezvoltate de-a lungul mileniilor. UE salută Deceniul Internațional pentru Limbile Indigene (2022-2032). Peste 4.000 de limbi indigene sunt amenințate, multe dintre ele nefiind predate la școală și nici utilizate în sfera publică.

UE se angajează să promoveze participarea liderilor indigeni și a apărătorilor indigeni ai drepturilor omului la procesele de dezvoltare și la cele mai importante foruri decizionale mondiale. Rămâne vitală aplicarea principiului de a consulta cu bună-credință popoarele indigene, pentru a obține consimțământul lor liber, prealabil și în cunoștință de cauză în cazul deciziilor care le afectează. De asemenea, UE ia măsuri în favoarea unor norme mai eficace privind conduita responsabilă în afaceri, pentru a promova un comportament sustenabil și responsabil al întreprinderilor, inclusiv cu privire la terenurile indigene.

UE a adus în discuție în mod repetat situația apărătorilor drepturilor omului. Cel puțin 358 de apărători ai drepturilor omului au fost uciși în 2021. Aproape 60 % dintre ei erau bravi apărători ai teritoriilor, ai mediului sau ai drepturilor popoarelor indigene, peste un sfert fiind ei înșiși indigeni. Chiar și pierderea unei singure vieți dintre acestea este prea mult. UE va continua să facă uz de politicile, dialogurile, instrumentele de finanțare și toate celelalte instrumente ale sale pentru a sprijini popoarele indigene și pentru a pune capăt impunității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *