100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Alba Iulia

Lifestyle

Evenimente la 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria
Caravana Centenarul Încoronării, iniţiată de Asociaţia Artis din Iaşi, va ajunge în perioada 15-17 octombrie 2022 la Alba Iulia, Blaj, Abrud şi Câmpeni, în contextul sărbătorii a 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria – Întregitorul de ţară şi eroina unei naţiuni.

Pe 15 octombrie 1922 avea loc unul dintre cele mai importante momente din istoria românilor, la Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia, oraş al încoronării, cunoscută şi sub denumirea de „Catedrala Reîntregirii”.
La 100 de ani distanţă de la acel moment important, proiectul îşi propune să ofere o lecţie de istorie şi să facă cunoscute faptele trecutului nostru prin intermediul cinematografiei. În cele patru localităţi din Alba vor fi organizate proiecţii de film şi va fi expusă pentru vizionare expoziţia de fotografie 1922. Anul Încoronării (curator Nicolae Pepene). Evenimentele vor avea loc în prezenţa criticului de film Irina-Margareta Nistor, în calitate de ambasador cinema în cadrul proiectului, după programul următor:

Alba Iulia | 15 octombrie 2022, ora 14.00 – Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Amfiteatrul A9
Proiecţia filmului „Maria, Inima României” (regia Trevor Poots) şi discuţii
Blaj | 16 octombrie 2022, ora 11.00 – Palatul Cultural Blaj
Proiecţia filmului „Via Regis” (regia Alexandru Solomon, Radu Igazsag) şi discuţii
Abrud | 17 octombrie 2022, ora 09.00 – Liceul „Horea, Cloşca şi Crişan” Abrud

Proiecţia filmului „Războiul Regelui” (regia Trevor Poots) şi discuţii
Câmpeni | 17 octombrie 2022, ora 12.30 – Colegiul Naţional „Avram Iancu” Câmpeni
Proiecţia filmului „Români care au schimbat lumea: Regina Maria” (realizator Camelia Csiki)
În cadrul Turneului în Transilvania din 1919, Familia Regală vizita pe 28 mai localitatea Câmpeni, pe 29 mai Abrudul, iar pe 30 mai localităţile Blaj şi Alba Iulia.

Referitor la vizitele Familiei Regale la Alba Iulia, oraşul rămâne un loc de referinţă în viaţa regalităţii româneşti. Pe 30 mai 1919, suveranii au vizitat Cetatea Alba Iulia şi au asistat la desfăşurarea unui cortegiu folcloric, iar pe 27 aprilie 1921 aveau să viziteze şantierul Catedralei Încoronării, ridicată special pentru încoronarea lor ca suverani ai României Mari.

În dimineaţa zilei de 15 octombrie 1922, Regina Maria şi Regele Ferdinand au venit cu trenul regal de la Bucureşti. Au fost întâmpinaţi la gară de premierul Ionel Brătianu şi primarul oraşului din Alba Iulia, iar apoi s-au îndreptat spre catedrală, unde erau prezenţi zeci de mii de oameni. Regina Maria era îmbrăcată „într-o rochie auriu-roşiatică, cu o mantie de catifea roşie pe umeri, căptuşită cu albastru şi argintiu, purtând pe cap un voal auriu strâns pe frunte cu o panglică de aur”.

În cadrul ceremoniei de încoronare, regele Ferdinand a primit coroana regală de la preşedintele Senatului şi şi-a aşezat-o singur pe cap. A ridicat apoi coroana de aur a reginei şi a sărutat-o pe frunte pe Maria: „Eu am îngenuncheat în faţa lui Nando (n.a. Ferdinand), care a pus greaua coroana pe capul meu, în vreme ce toate clopotele au sunat şi acele salve de salut regal au fost trase”.

Adrian Cioroianu (ambasador, istoric): „Încoronarea lui Ferdinand şi a Mariei ca Rege şi Regină ai României Mari a fost continuarea firească a victoriei noastre (dramatice, dar totuşi victorie) în Primul Război Mondial şi, mai ales, a celor două uniri succesive din anul 1918: cea cu Basarabia, în martie, şi cea cu Transilvania, Banatul, Maramureşul şi Bucovina, din decembrie. La fel de firesc, ca loc al încoronării Alba Iulia a fost decorul cel mai potrivit. Pe de o parte, el trimitea la fosta Legiune a XIII Gemina de după victoria lui Traian în Dacia – şi deci la originea latină a românilor; pe de altă parte, în acest oraş din inima Transilvaniei intrase victorios Mihai Viteazul în noiembrie 1599, în cel mai de glorie moment al domniei sale. Ca Rege al Reîntregirii, Ferdinand se înscria astfel în această lungă istorie eroică – şi într-o naraţiune de tip identitar care era atunci, la începutul secolului XX, norma canonică a învăţământului şi a propagandei româneşti”.

Proiectul este organizat de Asociaţia Artis, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, sub auspiciile Familiei Regale a României şi cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba şi Centrului Judeţean de Excelenţă Alba, alături de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Proiectul îi are ca ambasadori pe: Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema), Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador), Nicolae Pepene (Istoric, Ambasador), Mioara Anton (Istoric, Ambasador), Daniel Şandru (Politolog, Ambasador) şi Alexandru Muraru (Istoric, Ambasador).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *