12 iunie

12 iunie – Ziua Mondială a Luptei împotriva Exploatării Copiilor prin Muncă

Social

Astăzi Ziua Mondială a Luptei împotriva Exploatării Copiilor prin Muncă.
Organizația Internațională a Muncii a lansat Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor în 2002 pentru a se concentra atenția asupra dimensiunii globale a muncii copiilor și asupra acțiunilor și eforturilor necesare pentru a le elimina.

În fiecare an, la 12 iunie, acest eveniment reunește guvernele, organizațiile angajatorilor și lucrătorilor, societatea civilă, precum și milioane de oameni din întreaga lume pentru a le reaminti situația copiilor care muncesc și pentru a găsi soluții în privința lor.

Cu toate acestea, astăzi, 152 de milioane de copii muncesc. Deși copiii muncesc în aproape toate sectoarele, 7 din 10 activează în agricultură.
La nivel mondial, 218 milioane de copii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani sunt angajați.

Dintre aceștia, 152 de milioane sunt victime ale exploatării; aproape jumătate dintre ei, 73 de milioane, lucrează în condiții periculoase.
Aproape jumătate dintre copiii exploatați prin muncă se află în Africa; 62,1 milioane în Asia și Pacific; 10,7 milioane în cele două Americi; 1,2 milioane în statele arabe și 5,5 milioane în Europa și Asia Centrală.
Aproape jumătate din totalul celor 152 de milioane de copii exploatați prin muncă sunt în vârstă de 5-11 ani.

42 de milioane (28%) au vârste cuprinse între 12 și 14 ani; și 37 de milioane (24%) au între 15 și 17 ani.

Obiectivele de dezvoltare durabilă (SDG), adoptate de liderii mondiali în 2015, includ un angajament global reînnoit pentru a pune capăt exploatării prin muncă a copiilor.

În mod special, obiectivul 8.7 al Obiectivelor de dezvoltare durabilă solicită comunității globale: “să ia măsuri imediate și eficiente pentru eradicarea muncii forțate, pentru a pune capăt sclaviei moderne și traficului de ființe umane și pentru a asigura interzicerea și eliminarea celor mai grave forme ale exploatării copilului, folosirea lor ca soldați până în 2025.”

Dintre cei 152 de milioane de copii care muncesc, 88 de milioane sunt băieți, iar 64 de milioane sunt fete.
Munca copiilor este concentrată în principal în agricultură (71%), pescuitul, silvicultură, creșterea animalelor și acvacultură; 17% în Servicii și 12% în sectorul industrial, inclusiv în minerit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *