Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

14 iunie – Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

Social

Astăzi este sărbătorită Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Organizația Mondială a Sănătății a stabilit, în anul 2004, ca 14 iunie să fie ziua în care se mulțumește tuturor donatorilor pentru gestul lor voluntar de a salva vieți.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis că fiecare om trebuie să conştientizeze nevoia donării de sânge în mod regulat. Astfel, toate persoanele și comunitățile au acces la livrări sigure și de calitate sânge și produse din sânge.

Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge este una dintre cele opt campanii oficiale de sănătate publică, marcate de Organizația Mondială a Sănătății, împreună cu Ziua Mondială a Sănătății, Ziua Mondială a Tuberculozei, Săptămâna Mondială a Imunizării, Ziua mondială fără tutun, Ziua mondială a malariei, Ziua Mondială a Hepatitei și Ziua mondială de combatere a SIDA.
Obiectivul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge este nu neapărat de a atrage un număr mare de donatori în această zi, cât de a-i sărbători pe cei care donează sânge în mod voluntar, fără vreo recompensă, decât aceea că au ajutat la salvarea a milioane de vieți.

Tema campaniei din acest an este donarea de sânge și accesul universal la transfuzia sanguină sigură. Sloganul, „Sânge sigur pentru toți”, crește gradul de conștientizare cu privire la nevoia universală de sânge sigur în furnizarea asistenței medicale și rolurile esențiale pe care donațiile voluntare le joacă. Tema încurajează cu fermitate mai mulți oameni din întreaga lume să devină donatori de sânge și să doneze regulat sânge – acțiuni care sunt esențiale pentru construirea unei baze solide a resurselor de sânge.

Tema din acest an reprezintă o chemare la acțiune pentru toate guvernele, autoritățile și serviciile să furnizeze resurse adecvate, să pună în aplicare sisteme și infrastructuri pentru a crește colectarea de sânge de la donatori; să ofere
asistență medicală de calitate; să promoveze și să utilizeze adecvat sângele; să instituie sisteme de supraveghere a întregului lanț de transfuzii de sânge.

Prima Zi Mondială a Donatorului de Sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *