Ministerul Afacerilor Externe

140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice cu Franţa, Germania şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

Social

“Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, astăzi, 20 februarie 2020, a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu Republica Franceză, Republica Federală Germania și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

“La 20 februarie 1880, reprezentanții diplomatici ai celor trei state transmiteau autorităților române câte o notă cu conținut similar, prin care recunoșteau independența României. Dincolo de importanța istorică pentru România a acestui moment din 1880, este remarcabilă sincronizarea celor trei mari puteri, aspect rar în istoria vremii, care a fost și rezultatul acțiunii diplomatice românești.

Prin gestul lor, cele trei mari puteri au determinat și alte țări europene să recunoască statul român și să stabilească, la rândul lor, relații diplomatice cu țara noastră, ceea ce a condus la trecerea statului român într-o nouă etapă pe calea modernizării instituționale şi sporirea prestigiului său internaţional.

În cei 140 de ani care au trecut, dezvoltarea continuă și aprofundarea constantă a legăturilor cu cele trei state a condus la crearea unor relații strategice și privilegiate ale României cu acestea. În prezent, relațiile bilaterale cu cele trei state oferă cadrul unei cooperări excelente, atât la nivel politic, cât și în alte sectoare cheie, precum cel economic, social sau cultural. Legăturile româno-franceze, româno-germane și româno-britanice au fost și sunt bazate, înainte de toate, pe apropierea între modul de înțelegere al mediului internațional și pe un set comun de valori, aceste state numărându-se printre principalii parteneri politici și economici ai țării noastre.

Relaţia specială de prietenie cu cele trei state a cunoscut momente importante odată cu aderarea României la NATO și la Uniunea Europeană. Apartenența țării noastre la structurile europene și euro-atlantice, în baza unor valori și principii comune, a adus un element complementar dimensiunii cooperării bilaterale strategice.

Legăturile de la nivelul populației dintre România şi Franța, Germania și Marea Britanie au culminat în epoca modernă şi continuă în mod substanțial și în prezent.

Personalităţi precum Constantin Brâncuşi, George Enescu, Eugen Ionescu s-au afirmat în Franţa şi au devenit repere ale culturii universale. Pe aceste baze, Sezonul România-Franța, ce a cuprins un amplu calendar de evenimente în multiple domenii, a marcat cel mai amplu proiect cultural și de diplomație publică, fără precedent în cadrul cooperării strategice româno-franceze.

n același timp, relațiile privilegiate cu Germania, de natură strategică, au la bază contactele interumane speciale și puternice, oferite în primul rând de puntea reprezentată de minoritatea germană din România, care a avut un rol esențial în modernizarea și progresul societății românești și de comunitatea românească tot mai numeroasă din statul german.

Totodată, în 1938, Bucureştiul a fost printre primele oraşe în care s-a extins rețeaua British Council, la doar patru ani de la crearea acestei organizații în Marea Britanie. Astăzi, prezența activă a românilor în societatea, economia și în universitățile Regatului Unit contribuie la consolidarea dimensiunii inter-umane si a legăturilor dintre popoarele noastre. Cooperarea româno-britanică a contribuit, de-a lungul timpului, la promovarea păcii, stabilității și prosperității în regiunea noastră extinsă și va continua să urmărească acest deziderat și în viitor, în etapa post-Brexit.

Parcursul și evoluțiile relațiilor construite în acești 140 de ani oferă în prezent cadrul consolidării relațiilor strategice și privilegiate cu cele trei state prin proiecte consistente și coezive, care să reflecte substanța cooperării politice și valorile societăților noastre”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *