145 de ani de la numirea primului ofițer evreu în Armata Română – mesajul președintelui Iohannis

Politica

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis joi, 1 septembrie 2022, un mesaj cu ocazia marcării a 145 de ani de la numirea primului ofițer evreu în Armata României. Mesajul a fost prezentat de către Mihai Şomordolea, Consilier de Stat – Departamentul Securității Naționale – Secretariat CSAT, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat.

“În acest an, se împlinesc 145 de ani de la numirea primului ofițer evreu în Armata României. Mauriciu Brociner, înrolat voluntar în cadrul batalionului comandat de căpitanul Nicolae Valter Mărăcineanu, a fost ulterior avansat la gradul de sublocotenent și a participat la Războiul de Independență din 1877-1878, în atacul asupra Redutei Grivița 2, în timpul căruia a fost rănit.

Pentru curajul său, sublocotenentul Mauriciu Brociner a fost decorat cu Ordinul „Steaua României” și a primit cetățenia română, alături de cei peste 880 de etnici evrei care au luptat în Armata Română în timpul Războiului de Independență.
Evenimentul de astăzi pune în evidență unitatea și dăruirea cu care locuitorii țării noastre, indiferent de etnie, au luptat sub culorile drapelului românesc pentru libertatea, independența și idealurile naționale, iar sacrificiile lor nu vor fi uitate.

Lupta în comun, umăr la umăr, a tuturor celor care împărtășesc aceleași valori și idealuri, este astăzi chiar spiritul Alianței din care România face parte.
Acum suntem „Toți pentru unul, unul pentru toți!”, iar sub această deviză a Alianței Nord-Atlantice, cea mai puternică alianță politico-militară defensivă, militarii noștri se pregătesc și luptă împreună cu camarazii lor din statele NATO, într-o expresie a comuniunii de valori și a cetățeniei democratice, în care respectul diversității noastre culturale ne întărește și ne apropie.

În actualul context marcat de multiple crize, se accentuează însă intoleranța și actele de violență împotriva unor întregi categorii de oameni. Astfel de manifestări nu trebuie tolerate.
Implementarea Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură pentru perioada 2021 – 2023, care produce deja efecte benefice la nivel național, demonstrează, încă o dată, hotărârea țării noastre în promovarea toleranței și bunei înțelegeri în societate.
Doar prin cunoaștere și respect reciproc, valorile umaniste universale care stau la baza Cartei Universale a Drepturilor Omului și a Tratatelor Uniunii Europene vor triumfa, contribuind la creșterea toleranței și consolidarea păcii, iar țara noastră este pe deplin angajată în această direcție.

Mulțumesc comunității evreiești pentru implicarea în viața socială din România și îi asigur pe membrii acesteia, precum și pe cei ai celorlalte grupuri etnice de pe teritoriul țării noastre, de întregul meu sprijin în realizarea dezideratelor propuse. Doar împreună putem contribui la dezvoltarea României”, a transmis Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *