politia

25 Martie -Ziua Poliţiei Române, 202 ani de la fondare

Social

Ziua Poliţiei Române coincide, în mod fericit, cu prăznuirea Sărbătorii creştine a Bunei Vestiri, al cărei simbol religios se afla pe primul steag al Marii Agii, înmânat, simbolic, în 1822, de către Grigorie Dimitrie Ghica, primul domn pământean al Ţării Româneşti, şefului Poliţiei din acele vremuri, ,,Aga” Mihăiţă Filipescu, în cadrul unei ceremonii statuată, de mai mulți ani, drept actul de naștere al instituţiei noastre.

În Vechiul Regat și în Moldova, instituţia cu atribuţii poliţieneşti, care a precedat Poliţia, până la Revoluţia din 1848, a fost Agia (în capitalele Bucureşti şi Iaşi), în fruntea căreia se afla un agă (denumire de origine turcească). După perioada fanariotă, de un secol, în anul 1822, domnitorul pământean Grigore Dimitrie Ghica (cunoscut de istorici şi cu numele Grigore al IV-lea Ghica, domnitor al Ţării Româneşti, între anii 1822 şi 1828, al cărui fiu, Dimitrie, a fost prefect al Poliţiei Capitalei), înmânează agăi Mihăiţă Filipescu, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Bucureşti, primul Drapel al Agiei.

Drapelul Agiei era confecţionat din mătase de culoarea galben-crem şi avea dimensiunile 2,1 m x 2,4 m, lancea de lemn pe care era prins având 3,6 m. Pe o faţă se afla un chenar de aur, cu o ghirlandă, de asemenea din aur. În interiorul acesteia se afla o acvilă cruciată neagră, care se sprijinea pe un munte verde. Ghirlanda este timbrată cu o coroană regală, iar în spatele ei se încrucişau: tuiuri, drapele, buzdugan, stindarde, lănci, săbii, puşti, topoare, tobe. Pe cealaltă faţă a Drapelului sunt reproduse aceleaşi imagini, cu excepţia interiorului ghirlandei, care înfăţişează scena Bunei Vestiri. Sub acvilă se afla o inscripţie, cu caractere chirilice.

Primul sediu al Agiei Bucureştilor, din 1822, era la actualul magazin Cocor – fosta Casă a lui Păun Işlicarul, de pe Podul Târgului de Afară, Calea Moşilor, str. Bazaca, în prezent.
LA MULȚI ANI, DRAGI COLEGI, ORIUNDE V-AȚI AFLA!
LA MULȚI ANI POLIȚIEI ROMÂNE!
Biroul Executiv Central – SNPPC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *