3,5 miliarde de dolari, cuantumul distrugerilor de patrimoniu cauzate de războiul din Ucraina

Externe

Potrivit UNESCO, războiul din Ucraina a provocat distrugeri în valoare de 3,5 miliarde de dolari în patrimoniul şi sectorul cultural al ţării, generând pierderi de venituri în valoare de 19 miliarde de dolari în divertisment, artă şi turism.

În aprilie 2023, organizaţia ONU pentru educaţie, ştiinţă şi cultură, cu sediul la Paris, estimase pagubele la aproape 2,6 miliarde de dolari, iar pierderile din turism, artă şi divertisment la aproximativ 14,6 miliarde de dolari.
Pentru a ajunge la aceste cifre, UNESCO a identificat aproximativ 5.000 de situri distruse de la invazia rusă din februarie 2022, inclusiv 341 de situri culturale deteriorate – faţă de 248 în aprilie 2023. Două situri din patrimoniul mondial UNESCO în special, centrul istoric din Lviv (în vestul ţării) şi Odesa (în sud), au fost afectate de bombardamentele ruseşti.

Şapte situri culturale şi un sit natural din Ucraina se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, inclusiv centrul istoric din Odesa, care a fost relativ neatins de un an de conflict şi care s-a alăturat listei în acest an. Alte şaisprezece situri, inclusiv centrul oraşului Cernihiv, deteriorat în primele luni ale războiului, apar pe o listă „indicativă” a UNESCO. În cele din urmă, Kievul va trebui să depună o cerere pentru ca aceste situri să fie adăugate pe lista Patrimoniului Mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *