Ziua Mondială a Mediului se serbează la nivel mondial, în fiecare an, pe 5 iunie. Scopurile evenimentului sunt: de conștientizare a pericolului în care se află mediul înconjurător, de stimulare a desfășurării de activități pentru protecția mediului, de sensibilizare a factorilor de decizie politico-administrativă în scopul organizării după principii ecologice a vieții comunităților.
Ziua Mondială a Mediului a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite și reprezintă elementul cel mai important al „Programului pentru Mediu’ al Națiunilor Unite. Acest program încurajează popoarele să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor fără a compromite pe cea a generațiilor viitoare.
Anul acesta, China este țara care găzduiește Ziua Mondială a Mediului cu tema #BeatAirPollution prin mai multe evenimente tematice care au loc în orașul Hangzhou. Tema din acest an este o invitație pentru guverne, industrii și comunități și oameni să acționeze, să exploreze energiile regenerabile și tehnologiile verzi pentru a îmbunătăți calitatea aerului.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 97% din orașele din țările cu venituri mici și mijlocii, cu peste 100.000 de locuitori, nu respectă liniile directoare privind calitatea aerului.
Vestea bună este că poluarea aerului poate fi prevenită, se mai arată în comunicatul ONU. Soluțiile – legi, standarde, politici, programe, investiții și tehnologii sunt cunoscute și pot fi implementate. Aerul curat este un drept uman. Este dreptul fiecăruia dintre noi și responsabilitatea fiecăruia dintre noi.
Potrivit unui nou raport ONU privind poluarea aerului din Asia și Pacific, punerea în aplicare a 25 de politici tehnologice ar putea conduce la o reducere cu 20% a dioxidului de carbon și o reducere de 45% a emisiilor de metan la nivel global.