Ministerul Afacerilor Externe

85 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Statele Unite Mexicane

Politica

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat astăzi, 20 iulie 2020, la evenimentul dedicat marcării a 85 de ani de stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Statele Unite Mexicane. Evenimentul a fost organizat de Universitatea din Bucureşti şi Ambasada Mexicului în România în format videoconferinţă, cu participarea secretarului de stat mexican Julian Ventura Valero, precum şi a unor reputaţi profesori şi cercetători din cele două state.

Discuţiile au vizat stadiul şi perspectivele relaţiei bilaterale, precum şi oportunităţile de fructificare a potenţialului de cooperare existent, în domenii de interes comun precum cel academic şi cultural.

În discursul său, şeful diplomaţiei române a evidenţiat principalele momente din îndelungata cooperare în sfera multilaterală dintre România şi Mexic şi a subliniat necesitatea continuării eforturilor comune, pentru a face faţă provocărilor actuale, precum cea reprezentată de pandemia de COVID-19.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat cooperarea bilaterală economică, menţionând că în decursul celor 85 de ani de relaţii diplomatice Mexic a devenit unul dintre cei mai importanţi parteneri economici ai României în America Latină, cu un schimb economic bilateral în valoare de aproximativ 440 milioane dolari în decursul anului trecut, proces susţinut de ritmul crescut al dialogului bilateral.

De asemenea, ministrul român al afacerilor externe a menţionat colaborarea la nivel academic dintre România şi Mexic, făcând referire la programul de activităţi academice „Fabela-Titulescu” dedicat memoriei a două personalităţi excepţionale din cele două state – Isidro Fabela Alfaro şi Nicolae Titulescu, program organizat de Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Naţională Autonomă a Mexicului, care are ca obiectiv facilitarea mobilităţii academice şi cercetarea comună în domeniul studiilor de pace.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanţa cooperării la nivel multilateral dintre cele două state şi a mulţumit, în context, pentru contribuţia Mexicului la Declaraţia de la Bucureşti a Comunităţii Democraţiilor pentru marcarea a 20 de ani de la adoptarea Principiilor de la Varşovia, declaraţie adoptată anul acesta la 26 iunie, în cadrul Conferinţei aniversare organizate de România în calitate de Preşedinţie a acestui for.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *