klaus iohannis

Președintele Klaus Iohannis – declarații în marja participării la Summitul UE – Balcanii de Vest

Politica

Președintele Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 6 octombrie 2021, declarații de presă în marja participării la Summitul UE – Balcanii de Vest (Brdo, Slovenia).

Șeful statului participă, marți și miercuri, la reuniunea informală a Consiliului European și la Summitul Uniunea Europeană Balcanii de Vest, care are loc la Brdo în Slovenia.

Declarațiile președintelui:
“Ne aflăm în Slovenia, lângă Ljubljana, la un Summit European. Tema Summitului este Balcanii de Vest.

Am avut aseară o discuție informală și cred că două concluzii sunt foarte importante, care s-au desprins din discuțiile care au durat până târziu în noapte. Prima este legată de felul în care ne vedem noi Uniunea Europeană în politica globală, concluziile sunt bune pentru noi și importante.

S-a subliniat de către toți importanța și relevanța NATO, și importanța și relevanța și nevoia de a păstra puternică relația transatlantică. Pe de altă parte, am avut o primă discuție despre prețurile la energie, în special prețurile de electricitate și am convenit să urgentăm toate demersurile. Comisia s-a angajat și ne așteptăm să se țină de această chestiune, să vină foarte repede, în maxim o săptămână, cu o abordare propusă de Comisie care trebuie să vină cu unele soluții fiindcă nu putem să trecem iarna cu prețuri în creștere la electricitate.

Astăzi discutăm despre statele din zonă, sunt șase state care toate doresc să devină membre ale Uniunii Europene, sunt chestiuni economice, sunt chestiuni de condiționalități, însă cel mai important lucru aici este că noi, din Uniune, dorim să dăm o perspectivă europeană statelor din Balcanii de Vest, iar aceste state, evident că vor să își confirme interesul de a deveni state membre și sunt dispuse să îndeplinească toate condițiile.

Deci astăzi nu mă aștept la discuții complicate, toată lumea dorește să înregistrăm progrese în aceste procese de aderare”, a decalarat Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *