Guvernul a aprobat garanția de 50 de bani la returnarea ambalajelor de băuturi

Social

Executivul a aprobat luni, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Hotărârea de Guvern care reglementează o garanție-returnare pentru ambalaj primar nereutilizabil (SGR), informează Ministerul Mediului într-un comunicat de presă.

Acest sistem presupune o garanție de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționat, sumă care va fi recuperat imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România. De asemenea, sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele, de la cele de mici dimensiuni la supermarketuri.

Prevederile acestui HG sunt aplicabile pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volum cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, folosind pentru a introduce pe piața națională a acestuia, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, vinuri și spirtoase.

„Adoptarea HG-ului de astăzi este un pas firesc, având în vedere procesul de consultare publică lung și consistent, pe care l-am avut alături de toți actorii din piață: retaileri, producători, cumpărători. Contribuția acestora este o decisivă la construcția și operaționalizarea sistemului garanție-returnare.Totodată, SGR-ul funcționează deja în peste 10 state europene, cu rezultate care ating colectarea și procesarea a circa 90% din deșeurile reciclabile puse pe piață.

Implementarea SGR-ului în România are o contribuție esențială în atingerea țintelor ambițioase de reciclare și colectare, pe care ni le-am asumat prin adoptarea OUG-urilor privind regimul deșeurilor din luna august a acestui an ”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor , Barna Tánczos, potrivit comunicatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *