Armata chineză a construit machete ale unui portavion şi altor nave de război americane, posibil ca ţinte pentru antrenament, în deşertul din regiunea Xinjiang, situată în nord-vestul Chinei, potrivit imaginilor din satelit luate de sistemul Maxar, a relatat duminică Reuters.
Machetele reflectă eforturile Beijingului de a construi capacităţi militare anti-portavion, în mod special împotriva Forţelor navale americane, în contextul tensiunilor crescute cu Washingtonul cu privire la Taiwan şi Marea Chinei de Sud. Imaginile din satelit au arătat că machetele la dimensiune normală ale unui portavion şi ale cel puţin două distrugătoare din clasa Arleigh Burke au fost construite într-un complex din deşertul Taklamakan.
De asemenea, a fost construit un sistem de şine pe care se află o navă la scară 1:1, despre care experţii afirmă că ar putea fi utilizată pentru a simula o navă în mişcare. Complexul a fost utilizat pentru testarea rachetelor balistice, conform Institutului Naval al SUA, care citează compania de informaţii geospaţiale All Source Analysis.
Potrivit celui mai recent raport anual al Pentagonului privind armata chineză, în iulie 2020 Beijingul a efectuat un test cu şase rachete balistice anti-navă DF-21 în Marea Chinei de Sud, la nord de insulele Spratly, unde China are dispute teritoriale cu Taiwanul şi patru ţări din Asia de Sud-Est. Un test cu rachete balistice anti-navă poate arăta Chinei că „încă este departe de crearea unui sistem precis ASBM”, a explicat Collin Koh, cercetător la Şcoala de studii internaţionale S.Rajaratnam din Singapore.
Tastarea unui sistem de rachete balistice anti-navă (ASBM) în deşert nu reflectă condiţii realiste ale unui mediu marin, care ar putea afecta senzorii şi ţintele, dar ar permite Chinei să realizeze testele în condiţii de siguranţă sporită, a spus Koh. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat în luna iulie că SUA vor apăra Filipinele dacă această ţară va fi atacată în Marea Chinei de Sud şi a avertizat China să renunţe la „comportamentul provocator”.